Θεραπεία του Αλτσχάιμερ με… φως!

images_9122016_facts-about.jpg

Μια θεραπεία με φως που αναβοσβήνει μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες, μετά από δοκιμές σε ποντίκια.

Η επιστημονική ομάδα με βάση τη Μασαχουσέτη ανακάλυψε ότι ένα λαμπρό στροβοσκοπικό φως (σαν εκείνο των ντίσκο ή των φάρων) στα μάτια των ποντικιών, βοήθησαν τα προστατευτικά κύτταρα να καταστρέψουν τις βλαβερές πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο σε αυτό το είδος της άνοιας.

Ο τέλειος ρυθμός περιελάμβανε 40 αναλαμπές ανά δευτερόλεπτο – ένα σχεδόν ανεπαίσθητο τρεμόπαιγμα του φωτός, τέσσερις φορές πιο γρήγορο από ένα στρόμπο σε κλαμπ.

Οι ερευνητές λένε βεβαίως, ότι η προσέγγιση θα πρέπει τώρα να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους. Έχουν ήδη ζητούν άδεια από τη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, την Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και έχουν δημιουργήσει μια εμπορική εταιρεία για την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Η συσσώρευση της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς είναι μία από τις πρώτες αλλαγές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο σε ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ. Δημιουργούν μάζες και σχηματίσουν κολλώδεις πλάκες στον εγκέφαλο οι οποίες θεωρείται ότι προκαλούν τον θάνατο των νευρικών κυττάρων και απώλεια μνήμης.

Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους για να αποτρέψουν τον σχηματισμό πλάκας με τη χρήση φαρμάκων, αλλά τα αποτελέσματα έως τώρα ήταν απογοητευτικά.

Αλλά ο Δρ Li-Huei Tsai και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης – το περίφημο MIT- αποφάσισαν να δοκιμάσουν έναν άλλο τρόπο θεραπείας, χρησιμοποιώντας το φως. Τα ποντίκια που μελετήθηκαν είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να έχουν βλάβες στον εγκέφαλο, παρόμοιες με αυτές που προκαλεί η νόσος του Αλτσχάιμερ, όπως αναφέρει το περιοδικό Nature, όπου δημοσιεύθηκε η έρευνα.

Όταν οι ποντικοί εκτέθηκαν στο ειδικό φως που αναβόσβηνε για μία ώρα, καταγράφηκε αξιοσημείωτη μείωση της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης μέσα στις επόμενες 12 έως 24 ώρες στα τμήματα του εγκεφάλου που χειρίζονται την όραση. Η καθημερινή θεραπεία για μια εβδομάδα οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση.

Παρομοίως, όταν το φως διέγερσης κατευθύνθηκε στο μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη – τον ιππόκαμπο –υπήρξε μείωση της βήτα αμυλοειδούς εκεί.

Οι ερευνητές λένε ότι το φως λειτουργεί επιστρατεύοντας τη βοήθεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μικρογλοιακά και τα οποία επιτίθενται και καταστρέφουν βλαβερά ή απειλητικά παθογόνα.

Εκφράζεται η ελπίδα ότι εκκαθάρισης της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης και η αποτροπή δημιουργίας πλακών στον εγκέφαλο θα μπορούσε να εμποδίσει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ και των συμπτωμάτων του.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/