5 τροφές για άνδρες άνω των 50

images_1man-eating-breakfast.jpg

Οι περιπλοκές στην υγεία μετά από κάποια ηλικία είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο. Ειδικά για τους άνδρες μετά τα 50, οι πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και καρκίνο του προστάτη μεγαλώνουν. Ωστόσο, καμία από αυτές τις παθήσεις δεν είναι αναπόφευκτη και οι συνθήκες ζωής μας – ειδικά η διατροφή – μπορούν να απομακρύνουν σε σημαντικό ποσοστό τους κινδύνους. Προσθέτοντας ορισμένα τρόφιμα στη διατροφή μας, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να παραμείνουμε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Φασόλια
Πέρα από καλή φυτική πηγή πρωτεΐνης, τα φασόλια συνδέονται με θετικές επιδράσεις στο αίμα και στην καρδιά. Μελέτες σε ανθρώπους που έτρωγαν καθημερινά φασόλια, έδειξαν ότι μείωσαν τη χοληστερίνη τους, απομακρύνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν φασόλια κάθε μέρα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μικρότερη αρτηριακή πίεση. Πέρα από την παραδοσιακή μας φασολάδα, μπορούν να προστεθούν με γευστική επιτυχία και σε πολλές σαλάτες.

Μανιτάρια
Δεν είναι λίγοι οι άνδρες που παραπονιούνται ότι δεν χορταίνουν χωρίς να φάνε κρέας. Η εναλλακτική λύση για να σας «πιάσει» περισσότερο το φαγητό είναι τα μανιτάρια, που δίνουν παρόμοια γεύση αλλά και αίσθηση κορεσμού. Παράλληλα, έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο αντισταθμίζει το νάτριο και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα μανιτάρια αποδεικνύονται… ευέλικτα στο μαγείρεμα, καθώς μπορείτε να τα προσθέσετε σε μια σαλάτα, να τα μαγειρέψετε σε σάλτσα ή στο κυρίως πιάτο ή να τα απολαύσετε ψητά στη σχάρα.

Βύσσινα
Όποιος είπε «να λείπει το βύσσινο» έκανε προφανέστατα λάθος! Πέρα από την υπέροχη γεύση τους, τα βύσσινα έχουν αντιφλεγμονώδη επίδραση και ανακουφίζουν τους πόνους των μυών μετά την άσκηση αλλά και τα συμπτώματα της οστεοαρθίτιδας, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν, όπως οι ανθοκυανίνες που βοηθούν και εναντίον του διαβήτη. Από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο που είναι οι εποχή τους μπορείτε να τα τρώτε σαν φρούτο και τους υπόλοιπους μήνες σε χυμό.

Αβοκάντο
Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα αβοκάντο προστατεύουν την υγεία της καρδιάς και κρατούν χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Ταυτόχρονα διαθέτουν και ισχυρά αντιφλεγμονώδη συστατικά – μην το παρακάνετε όμως γιατί έχουν και πολλές θερμίδες. Εκτός από σκέτα, μπορούν εύκολα να προστεθούν σε κυρίως πιάτα, ομελέτες, σαλάτες και σάντουιτς – γκουακαμόλε κανείς;

Αυγά
Καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία, η μυϊκή μας μάζας μειώνεται. Για να την αποκαταστήσουμε χρειαζόμαστε πρωτεΐνη, την οποία μπορούμε να προσλάβουμε σε ικανοποιητικές ποσότητες από τα αυγά. Αν και αρκετές φορές έχει συζητηθεί το πόσο υγιεινό είναι να τα καταναλώνουμε, οι περισσότεροι επιστήμονες σήμερα συμφωνούν ότι τα αυγά έχουν θέση στη διατροφή μας (αρκεί να μην το παρακάνουμε). Επίσης, τα αυγά αποτελούν σημαντική πηγή λουτεΐνης που προφυλάσσει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Κατάλληλα για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό ή σνακ ενδιάμεσα, μαγειρεύονται ποικιλοτρόπως ώστε να ενταχθούν με ευκολία στο μενού σας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/