Το που τρώμε επηρεάζει και το τι τρώμε

images_1Trillium-Restaurant-07.jpg

Είναι δυνατόν η τοποθεσία και η παρέα να επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες; Πλήθος ερευνών συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο εγκέφαλός μας, υπεύθυνος για κάθε λειτουργία του σώματός μας, ερμηνεύει διάφορα ερεθίσματα με τρόπους που μας οδηγούν να κάνουμε ασυνείδητες και όχι πάντα καλές επιλογές. Ορισμένες φορές η θέληση για καλή διατροφή, δεν είναι πάντα αρκετή.

– Τρώτε σε εστιατόρια με έντονα, «σκληρά» φώτα και δυνατή μουσική; Τότε πιθανότατα καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Κορνέλ – καθόλου τυχαίο που σχεδόν όλες οι αλυσίδες fast food έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Αντίθετα, στα εστιατόρια με χαμηλή μουσική και απαλό φωτισμό, οι θαμώνες όχι μόνο έτρωγαν φαγητό με λιγότερες θερμίδες, αλλά το απολάμβαναν και περισσότερο.

– Αν και έχουμε την τάση να τρώμε λιγότερο όταν το φαγητό δεν μας αρέσει, αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει εξαιτίας του περιβάλλοντος. Έρευνα που έγινε μέσα σε κινηματογράφο, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες ποπ κορν, ασχέτως αν ήταν μυρωδάτο και φρέσκο ή αν ήταν μπαγιάτικο και άνοστο. Η ιδέα «είμαι στο σινεμά και θα φάω ποπ κορν» ήταν πιο ισχυρή από την γεύση που είχε άλλη άποψη.

– Είναι πιθανό οι φίλοι σας να παραγγείλουν πίτσα και εσείς μια πράσινη σαλάτα; Φυσικά και όχι. Οι μελέτες έδειξαν ότι ακριβώς επειδή είναι στη φύση μας να θέλουμε να ταιριάζουμε με τους ανθρώπους που κάνουμε παρέα, έχουμε πολλές πιθανότητες να κάνουμε παρόμοιες διατροφικές επιλογές με τους ανθρώπους που τρώμε μαζί. Αν τρώνε υγιεινά, μάλλον θα προσέξουμε και εμείς να πάρουμε κάτι υγιεινό, αν το έχουν ρίξει στο junk food πιθανότατα θα τους ακολουθήσουμε.

– Ακόμη και η σειρά με την οποία σερβίρουμε το φαγητό μας παίζει ρόλο. Όταν οι συμμετέχοντες σε έρευνα ξεκινούσαν να σερβίρονται από τον μπουφέ με τις υγιεινές τροφές, έκαναν πιο καλύτερες επιλογές και με λιγότερες θερμίδες, γεμίζοντας τα πιάτα τους με περισσότερο υγιεινό φαγητό. Το αντίθετο συνέβαινε όταν ξεκινούσαν από τον μπουφέ με τις περισσότερο λιπαρές και θερμιδοφόρες τροφές.

– Τι είναι αυτό που τρώτε πιο συχνά στο σπίτι σας; Αυτό που βλέπετε πρώτο στα ράφια ή στο ψυγείο, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα του Κορνέλ. Με άλλα λόγια, βάλτε τις σοκολάτες στο βάθος του ψυγείου και αντικαταστήστε τα μπισκότα που έχετε πάνω στο τραπέζι με ένα μπολ γεμάτο φρούτα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/