Πώς να μην ξανακάνετε δίαιτα ποτέ!

images_1reversed-with-diet.jpg

Περάσατε καλά, εντυπωσιάσατε με το μαγιό στην παραλία και πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσετε και να πάρετε το αίμα (και τα κιλά) σας πίσω, υποκύπτοντας σε όλους τους γευστικούς πειρασμούς που στερηθήκατε τόσους μήνες. Λάθος. Γιατί βεβαίως αν ακολουθήσετε αυτή την τακτική, η επόμενη άνοιξη θα σας βρει και πάλι με παραπανήσια κιλά και άγχος για να βρείτε την δίαιτα που θα σας κάνει να τα χάσετε εν ριπή οφθαλμού. Ακριβώς όπως έγινε πέρυσι, πρόπερσι και σχεδόν κάθε χρονιά από τότε που θυμάστε τον εαυτό σας.

Φέτος προτείνουμε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό: να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το ιδανικό βάρος όλη τη χρονιά, αντί να προσπαθείτε για beach ready σώμα στο παραπέντε. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, λέτε; Ίσως όχι και τόσο.

Η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους δεν είναι μαγικό κόλπο, είναι μια συνειδητή και συνολική απόφαση. Αντί να ταλαιπωρήστε κάθε φορά που θέλετε να χάσετε κάποια κιλά, είναι προτιμότερο – και υγιεινότερο – να προσπαθήσετε να μείνετε στο σωστό νούμερο της ζυγαριάς. Και για να το επιτύχετε αυτό, πρέπει να αλλάξετε συνήθειες, ανταλλάσσοντας τις κακές όχι απαραίτητα με τις πλέον υγιεινές αλλά με καλύτερες.

1) Γυμναστείτε: Ο άνθρωπος γενετικά είναι κατασκευασμένος να κινείται και η τροφή είναι απαραίτητη για να έχει την ενέργεια να το κάνει – καθόλου τυχαίο που οι νόστιμες τροφές έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Ο τρόπος ζωής μας άλλαξε, στο πιο ξεκούραστο, όμως το DNA μας όχι. Η άσκηση είναι απαραίτητη για την διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και φυσικά για το κάψιμο των περιττών θερμίδων. Επιλέξτε έναν τρόπο άσκησης που σας αρέσει και εντάξτε την σε ένα πρόγραμμα που σας βολεύει, ώστε να μπορείτε να το ακολουθήσετε χωρίς δυσκολία. Αν δεν σας αρέσει το γυμναστήριο, δοκιμάστε πιλάτες, γιόγκα, TRX, κολύμβηση, ό, τι σας φαίνεται πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό. Επίσης, εντάξτε την άσκηση στο πρόγραμμά σας, πχ αμέσως μετά τη δουλειά ή σε κάποια κενά μέσα στην εβδομάδα.

2) Διατροφικές συνήθειες: Η δίαιτες είναι εκνευριστικές γιατί μας υποχρεώνουν να τρώμε πράγματα που δεν θέλουμε. Είναι σαφώς καλύτερο και με πιο σταθερά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα το να προσπαθήσετε να αλλάξετε στη διατροφή σας όσα γνωρίζετε ότι δεν σας κάνουν καλό, με πιο υγιεινές τροφές που όμως σας αρέσουν: από το να φάτε μια μακαρονάδα πνιγμένη στην κρέμα γάλακτος, είναι καλύτερη μια παραδοσιακή μπολωνέζ (και πιο νόστιμη)! Σταματήστε το φαγητό από συνήθεια, π.χ. αναψυκτικό μαζί με κάθε γεύμα ή στάνταρ μια γλυκιά θερμιδική βόμβα για επιδόρπιο.

3) Όχι τσάμπα θερμίδες: Μάθετε να αποφεύγετε την άχρηστη πρόσληψη θερμίδων. Θέλετε να πιείτε ένα αναψυκτικό; Είστε σίγουροι ότι δεν βολεύεστε με ένα ποτήρι νερό; ΟΚ, πιείτε ένα με λίγες θερμίδες ή ακόμη καλύτερα έναν φρέσκο χυμό. Επίσης, μπορείτε να επιλέγετε την πιο υγιεινή εκδοχή ενός όχι και τόσο υγιεινού φαγητού: στο σουβλάκι πχ προτιμήστε την αλάδωτη πίτα, αποφύγετε τις πατάτες και τη μουστάρδα – το τζατζίκι είναι υπεραρκετό!

4) Μη χάνετε ευκαιρίες για κίνηση: Βάλτε στο μυαλό σας ότι για να μπορείτε να τρώτε ό, τι θέλετε θα πρέπει να «καίτε» όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες – σε ένα ακραίο παράδειγμα, ο ολυμπιονίκης της κολύμβησης Μάικλ Φέλπς κατανάλωνε περίπου 12.000 θερμίδες κατά την περίοδο των προπονήσεων και των αγώνων! Μη διστάζετε να περπατάτε περισσότερο σε καθημερινή βάση, να πηγαίνετε μεγάλους περιπάτους τα Σαββατοκύριακα ή να ανεβαίνετε μερικούς ορόφους από τις σκάλες πότε πότε. Αγοράστε ένα ποδήλατο και αντικαταστήστε το αυτοκίνητο, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις.

5) Μην στερείστε: Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείς από έναν πειρασμό είναι να ενδώσεις σε αυτόν, έχει πει ο Όσκαρ Ουάιλντ και ποιοι είμαστε εμείς που θα τον διαψεύσουμε. Αν σας μπει στο μυαλό ότι θέλετε να φάτε προφιτερόλ, ενδώστε – μια φορά την εβδομάδα βεβαίως, όχι κάθε μέρα. Η τακτική αυτή είναι καλύτερη από το να έχετε στο μυαλό σας κάποια γλυκά ή φαγητά ως απαγορευμένους καρπούς: μια παρασπονδία που και που δεν πρόκειται να σας καταστρέψει, αντιθέτως θα ωφελήσει την ψυχολογία σας και θα σας βοηθήσει να παραμείνετε στον… ίσιο δρόμο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/