Τα τρόφιμα που σε χορταίνουν στο καλάθι σου…

images_0aFruit-vegetables.jpg

«Όταν δεις ότι δε χορταίνεις, σταμάτα», μου έλεγε με ευθύ και πειρακτικό τρόπο ο παππούς μου και μπορώ να πω ότι η φράση του πολλές φορές με βοηθούσε να σταματήσω να τρώω με μανία το αγαπημένο μου έδεσμα! Μπορεί ο λεκτικός τρόπος ορισμένες φορές να βοηθάει, το ζητούμενο είναι όμως με ποιον πρακτικό τρόπο και με ποιες συνήθειες θα μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα την όρεξή μας, περιορίζοντας τη λαχτάρα που νιώθουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά στο αγαπημένο μας φαγητό ή γλυκό!

Ας δούμε ορισμένα tricks:

Επιλέξτε τρόφιμα με πρωτεΐνη
Οι τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και υψηλής σε πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσουν κορεσμό. Η πρωτεΐνη διαλύεται στο στομάχι πιο αργά από τους υδατάνθρακες, ενώ παράλληλα διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, με αποτέλεσμα να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Καλές πρωτεϊνούχες τροφές είναι το άπαχο κρέας, όπως το ψαρονέφρι, τα πουλερικά χωρίς πέτσα, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά.

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες
Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα (λευκά) αρτοσκευάσματα (ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια), καθώς και τα ζυμαρικά σας με αντίστοιχα ολικής άλεσης ή άλλων σιτηρών που καλλιεργούνται και τα προϊόντα αυτών δίνουν τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το δίκοκκο σιτάρι το οποίο καλλιεργείται στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο καρπός του αποτελείται από δύο σπόρους οι οποίοι καλύπτονται από ένα σκληρό «κέλυφος», το οποίο δεν απομακρύνεται από τους σπόρους κατά το θερισμό. Έτσι, ο καρπός παραμένει πάντοτε «ντυμένος», διατηρώντας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, τα οποία εκτός από τις φυτικές ίνες περιλαμβάνουν βιταμίνες όπως η θειαμίνη, μέταλλα όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και ο φώσφορος καθώς και πρωτεΐνη.

Συνήθειες που «κόβουν» την όρεξη
1. Καταναλώστε μικρότερα γεύματα: Καταναλώνοντας 5-6 μικρά γεύματα την ημέρα, δύσκολα θα νιώσετε έντονη πείνα και κατ’ επέκταση θα είστε λιγότερο επιρρεπείς σε διατροφικές παρασπονδίες.

2. Τρώτε πιο αργά: Μελέτες έχουν δείξει πως όταν τρώμε γρήγορα, ο εγκέφαλος δεν έχει το χρόνο που χρειάζεται για να λάβει τα σήματα πληρότητας.
 «Κόψτε» λοιπόν ταχύτητα και θα δείτε ότι και καλύτερο έλεγχο της μερίδας σας θα έχετε και θα απολαμβάνετε με ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση το γεύμα σας.

3. Διαφοροποιήστε τη γεύση σας: Μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας ή να να καταναλώσετε ανθρακούχο νερό με λίγο λάιμ ή ένα λάιτ αναψυκτικό, το οποίο δεν θα σας επιβαρύνει θερμιδικά αλλά αντίθετα θα ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκιά γεύση, προσφέροντάς σας δροσιά και απόλαυση.

Ιδέες για το πιο χορταστικό πρωινό!
Ξεκινήστε τη μέρα σας ισορροπημένα με:

1. 2 φέτες ψωμιού με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι (το οποίο θα σας προσφέρει περίπου 5 γρ. φυτικών ινών από τα 25γρ. που είναι η μέση σύσταση για τους ενήλικες), 1 αυγό και 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι

ή

2. πιείτε 1 ποτήρι γάλα ελαφρύ μαζί με 1 τοστ με 2 φέτες ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι, 1 φέτα τυρί και 1 φέτα γαλοπούλα χαμηλά σε λιπαρά

Στο χέρι σας είναι λοιπόν να εφοδιαστείτε με τα κατάλληλα τρόφιμα και να υιοθετήσετε εκείνες τις συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε την αίσθηση του να νιώθετε χορτασμένοι, που συχνά είναι και ιδιαίτερα καθοριστικός παράγοντας για να διαχειρίζεστε το βάρος σας με επιτυχία.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr