Ξηροί καρποί στο shopping list? Yes, please!

images_0axiro.JPG

Αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, σπόρια, φουντούκια και πολλά άλλα! Ό,τι κι αν επιλέξεις, ταιριάζουν σε όλες τις περιστάσεις! Στο γιαούρτι, τη σαλάτα, το φαγητό, τα γλυκά, αποτελούν το καλύτερο snack του γραφείου και του σινεμά και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων «συνοδεύουν» τη βραδινή μας έξοδο. Ποια είναι όμως η διατροφική αξία των ξηρών καρπών και ποια η συνολικότερη θέση τους στο καλάθι των αγορών μας;

Δεν βρίσκονται τυχαία στη Μεσογειακή πυραμίδα!
Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, ενώ η κατανάλωσή τους συστήνεται σε καθημερινή βάση, χάρη στα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (γνωστά και ως «καλά» λιπαρά που λειτουργούν ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο, σίδηρο, σελήνιο), φυτικές ίνες, αλλά και βιταμίνες (όπως η βιταμίνη Ε), συστατικά απαραίτητα για τη σωστή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού!

«Ναι» στους ξηρούς καρπούς, αλλά με μέτρο!
Παρόλο που οι ξηροί καρποί ανήκουν στην κατηγορία των «λιπαρών» τροφίμων, τα αποτελέσματα μελετών υποστηρίζουν ότι οι δίαιτες στις οποίες περιλαμβάνονται ξηροί καρποί είναι πιο αποτελεσματικές, πιθανότατα επειδή προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού, λόγω του συνδυασμού των επιμέρους συστατικών τους, όπως η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το βάρος μας καθορίζεται από την ενεργειακή ισορροπία, συνεπώς, όπως ισχύει και με οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο ή ρόφημα, έτσι και οι ξηροί καρποί πρέπει να περιλαμβάνονται με μέτρο σε μια ισορροπημένη διατροφή που συνδυάζεται με ένα δραστήριο τρόπο ζωής.

Πώς να εμπλουτίσετε τα snack της ημέρας με ξηρούς καρπούς…
Οι επιλογές ξηρών καρπών είναι πολλές και τα snack που τους περιέχουν ακόμα περισσότερα!
 
1. Ενισχύστε τις σαλάτες σας σας με μία χούφτα αλεσμένους ή ωμούς ξηρούς καρπούς με αποξηραμένα φρούτα (π.χ. λιναρόσπορο ή καρύδια με cranberries).
2. Προσθέστε ανάλατους ξηρούς καρπούς και κομμάτια φρέσκων φρούτων σε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

3. Μία χούφτα mix ξηρών καρπών με αποξηραμένα φρούτα μπορεί να γίνει το πιο χορταστικό και γρήγορο snack για το γραφείο.

4. Αλείψτε ψωμί ή φρυγανιές ολικής αλέσεως με κάποια μαλακή μαργαρίνη ή ταχίνι ή μέλι και πασπαλίστε τες με ξηρούς καρπούς.

Tip!
Επιλέξτε νωπούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς, στοχεύστε στην κατανάλωση μίας χούφτας ξηρών καρπών τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και… επωφεληθείτε του πιο πρακτικού αλλά και θρεπτικού μεσογειακού snack!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr