Νέα μελέτη: Σύμμαχος στο αδυνάτισμα τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά

images_0asweet.jpg

Τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2016 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition and Diabetes. Το συμπέρασμα αυτό σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων που διεξήγαγε την μελέτη, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια προς τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, ως μια αποτελεσματική λύση για τη διαχείριση του βάρους τους!

Τι έδειξε η μελέτη;
Η επιστημονική ομάδα των Drewnowski και Rehm συγκέντρωσε διατροφικά δεδομένα της Εθνικής Έρευνας Υγείας και Διατροφής (NHANES) για τον έλεγχο του βάρους και αναδρομικά δεδομένα ιστορικών για τον έλεγχο του βάρους, προερχόμενα από αντιπροσωπευτικό δείγμα 22.231 ενηλίκων από τις ΗΠΑ.
Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαίωσαν ότι τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν ή να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος κατά τη διάρκεια 12 μηνών, καταναλώνουν συχνότερα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, ανεξάρτητα από το σωματικό τους βάρος.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων της μελέτης, παρατηρήθηκε ότι:
1.  τα άτομα που βρίσκονταν σε διαδικασία απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών, ήταν 64% πιο πιθανό να καταναλώνουν οποιοδήποτε προϊόν με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά.

2.  τα άτομα αυτά είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να χρησιμοποιούν ροφήματα με γλυκαντικά (κατά 72%), επιτραπέζια γλυκαντικά (κατά 68%) και τρόφιμα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (κατά 93%)

3. η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ήταν πολύ πιο συχνή μεταξύ των ατόμων που παρουσίασαν σημαντική αλλαγή σωματικού βάρους τα προηγούμενα 10 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που δεν παρουσίασαν σημαντική αλλαγή

Η επιστημονική κοινότητα υπέρ της αποτελεσματικότητας των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών
Η μελέτη αυτή έρχεται να προσθέσει πολύτιμες πληροφορίες στην ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία για τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και το ρόλο τους στη διαχείριση του βάρους.
Σύμφωνα με αρμόδιους φορείς υγείας όπως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association) και Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (American Diabetes Association), όταν τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά αντικαθιστούν τα πρόσθετα σάκχαρα σε τρόφιμα και ροφήματα, μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη και τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους με βασική προϋπόθεση να μην αυξάνει κανείς την ενέργεια που προσλαμβάνει από άλλα τρόφιμα και ροφήματα.
Επιπλέον, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες στο χώρο της υγείας και ομόφωνη απόφασή τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Bulletin, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και στην απώλεια βάρους, όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός ισορροπημένου προγράμματος απώλειας βάρους, ενώ
δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που τα καθιστά ασφαλή και για τα άτομα με διαβήτη.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr