Πόσα κιλά μπορούμε να πάρουμε στην εγκυμοσύνη;

images_0apre.jpeg

Η καλή διατροφική κατάσταση της γυναίκας πριν τη σύλληψη (6 μήνες πριν), αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η διατροφή της εγκύου πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται, καθώς μέρος αυτών χρησιμοποιείται για τη διανοητική και σωματική ανάπτυξη του εμβρύου, για την κάλυψη των αναγκών της μητέρας, ενώ ένα σημαντικό ποσό αποθηκεύεται στο μητρικό σώμα με την μορφή λίπους, για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του τοκετού και της γαλουχίας. Μία ανεπαρκής διατροφή έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη του εμβρύου μεν, εις βάρος της υγείας της εγκύου, δε.

Φυσικά, στη σημερινή εποχή έχει καταρριφθεί ο μύθος, σύμφωνα με τον οποίο η γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να «τρώει για δύο». Όταν η γυναίκα αυξάνει υπερβολικά την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, επιβαρύνεται ο οργανισμός της, ο οποίος πρέπει να ανταποκριθεί σε ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ταυτόχρονα, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί, ανεξάρτητα από το βάρος της μητέρας και από το βάρος γέννησης του παιδιού. Επίσης, όταν η αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας τροφής συνοδεύεται και από κακές επιλογές τροφίμων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην αναπτυχθεί ομαλά το παιδί, λόγω της έκθεσής του σε ένα κακό διατροφικό περιβάλλον εντός της μήτρας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η μητέρα να έχει ένα υγιές σωματικό βάρος, πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι αυτό συνδέεται με μία ομαλή κύηση και με λιγότερες επιπλοκές. Σύμφωνα με μελέτες, καλό είναι πριν από την εγκυμοσύνη ο Δ.Μ.Σ. της μητέρας να κυμαίνεται περίπου στο 23 kg/m. Το υπερβάλλον σωματικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας στα νεογνά, όπως είναι η εμφάνιση παχυσαρκίας, υπέρτασης, ινσουλινοαντίστασης και σακχαρώδη διαβήτη στη μετέπειτα ζωή τους. Ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα το ποσοστό εμφάνισης παχυσαρκίας στις γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης κυμαίνεται από 1,8% έως 25,3%.

Μόλις διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη απαγορεύεται κάθε δίαιτα που έχει ως στόχο την απώλεια κιλών. Η απότομη απώλεια βάρους ή οι δίαιτες-αστραπή στην εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνες, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε κετοξέωση, η οποία μπορεί να συσχετιστεί με θάνατο του εμβρύου ή βλάβη στη μετέπειτα ζωή του. Επίσης, οι μητέρες που περιορίζουν υπερβολικά τη διαιτητική τους πρόσληψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί ακούσια να θέτουν τα παιδιά τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr