Τοπικό Αδυνάτισμα! Μύθος ή Πραγματικότητα;

images_0atopic.jpg

Πολλές φορές ακούμε για μαγικά τεχνάσματα που υπόσχονται λύση στο τοπικό αδυνάτισμα και στη μείωση του τοπικού λίπους. Για να μπορείτε, λοιπόν, να φιλτράρετε καλύτερα τα όσα ακούτε καθημερινά ας ρίξουμε αρχικά μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς συγκεντρώνεται το λίπος στο ανθρώπινο σώμα…

Τοπικό λίπος

Η αύξηση του βάρους πρακτικά προκύπτει από την αυξημένη κατανάλωση τροφής ή αλλιώς από αυτό που λέμε θετικό ισοζύγιο ενέργειας ( Ε πρ > Ε δαπ → Δηλαδή, η ενέργεια που προσλαμβάνεται από την τροφή είναι μεγαλύτερη από αυτή που δαπανάται από τον οργανισμό). Όταν λοιπόν υπάρχει περίσσεια ενέργειας στον οργανισμό, αυτός έχει την τάση να την αποθηκεύει κι η αποθήκευση αυτή γίνεται κυρίως με τη μορφή λίπους. Αποθήκες ενέργειας ή αλλιώς λιπαποθήκες υπάρχουν σε διάφορα σημεία στο σώμα μας κι’ αυτό καθορίζεται κυρίως από γενετικούς/κληρονομικούς παράγοντες. Τα συνηθέστερα σημεία αποθήκευσης λίπους στο σώμα είναι: στις γυναίκες κυρίως οι γλουτοί και οι μηροί ενώ στους άνδρες η περιοχή της κοιλιάς δημιουργώντας το γνωστό «σωσίβιο». Άλλες περιοχές στις οποίες αποθηκεύεται λίπος είναι οι περιοχές των μπράτσων, η πλάτη και τα πόδια. Αναφερόμενοι όμως σε τοπικό λίπος εννοούμε την εναπόθεση λιποκυττάρων η οποία σε συνδυασμό με κακή κατασκευή (π.χ φαρδιά λεκάνη) δημιουργεί κυρίως προβλήματα αισθητικής, κι ενδεχομένως κάποιες φορές και υγείας.

Τοπικό αδυνάτισμα;

Ένα ερώτημα που πολύ συχνά καλούμαστε ν’ απαντήσουμε είναι : ‘Μπορώ να χάσω λίπος μόνο από συγκεκριμένα σημεία του σώματός μου;’ Κι εδώ με τη σειρά μας θα αντιστρέψουμε το ερώτημα : ‘Μπορείτε, για παράδειγμα να γυμνάσετε μόνο το ένα σας πόδι;’ Και θέλουμε να εξηγήσουμε ότι όταν κάποιος ακολουθεί ένα υποθερμιδικό διατροφικό πλάνο για απώλεια βάρους και μειωθεί τελικά το βάρος του, στην πραγματικότητα θα έχει χάσει λίπος από όλες τις λιπαποθήκες του σώματός του, μιας και το σώμα μας με αυτό τον τρόπο λειτουργεί. Τώρα σε ποια σημεία θα ενεργοποιηθεί αρχικά και με ποια αναλογία μεταξύ των διαφόρων σημείων συγκέντρωσης, αυτό όπως ήδη αναφέρθηκε καθορίζεται κυρίως γενετικά. Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι δεν υπάρχουν ‘μυστικές’ συνταγές ή ‘μαγικά’ τρόφιμα και προϊόντα που να μπορούν να το εγγυηθούν αυτό.

Και τι ‘απαντάμε’;

Ισορροπημένη διατροφή και κατάλληλα σχεδιασμένη άσκηση!!.. Σίγουρα το ‘δίδυμο’ αυτό είναι ο καταλληλότερος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Μιλώντας για διατροφή θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι δεν αναφερόμαστε σε στερητικά προγράμματα που μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους αλλά σε σχεδιασμό εξατομικευμένου διαιτολογίου ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Όσον αφορά στην κατάλληλα σχεδιασμένη άσκηση είναι καλό να υπάρχει αερόβια άσκηση, μέτριας έντασης τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα, όπως π.χ. ποδήλατο ή τρέξιμο με παράλληλη ενίσχυση και εκγύμναση των μυών που βρίσκονται στις περιοχές που είναι πιο έντονο το πρόβλημα ή και κοντά σε αυτές.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr