Διατροφή για… εργαζόμενες γυναίκες!

images_0abusiness-woman-working-11071202.jpg

Οι απαιτήσεις στη ζωή μίας σύγχρονης εργαζόμενης γυναίκας είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η καριέρα δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Ξέρετε ότι εκτός από το ταλέντο, την εξυπνάδα και την εργατικότητα, σημαντικό ρόλο στην επαγγελματική επιτυχία παίζει και η διατροφή;

Μην παραλείπετε το πρωινό ή τα ενδιάμεσα γεύματα (snack), καθώς δε θα προσλάβετε την απαιτούμενη ενέργεια, γεγονός που θα οδηγήσει στην πτώση της απόδοσής σας στη δουλειά. Ξεκινήστε την ημέρα σας με πρωινό και μην ξεχνάτε ενδιάμεσα να καταναλώνετε υγιεινά σνακ όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως και ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι.

Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών που σας προκαλούν φούσκωμα ή σας βαραίνουν, καθώς τα γαστρεντερικά προβλήματα και η υπνηλία που μπορεί να προκληθούν θα μειώσουν την αποδοτικότητά σας.

Πείτε «ναι» στο σίδηρο, καθώς το απαραίτητο αυτό μέταλλο μειώνει το αίσθημα κόπωσης και αυξάνει την πνευματική διαύγεια. Ο σίδηρος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στο συκώτι, στα σκουρόχρωμα μέρη των πουλερικών, στο σπανάκι και στα όσπρια.

Θωρακίστε τον οργανισμό σας. Ιδιαίτερα τις μεταβατικές εποχές, όπως η άνοιξη, η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος αποτελούν μικροθρεπτικά στοιχεία που μπορούν να σας προστατεύσουν έναντι των ενοχλητικών ασθενειών που «κυκλοφορούν» στους χώρους εργασίας. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ενώ για τον ψευδάργυρο το κρέας, τα γαλακτοκομικά και το σουσάμι.

Ανεβάστε το κέφι. Το άγχος και η κούραση συνήθως «ρίχνουν» τη διάθεση. Η βιταμίνη Β6 καθώς και τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι συστατικά που περιέχονται στα τρόφιμα και συμβάλλουν στο να αισθάνεστε πιο ευδιάθετες. Καλές πηγές βιταμίνης Β6 είναι ο τόνος, η μπανάνα και το μοσχάρι, ενώ καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι ο λιναρόσπορος, τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα), καθώς και τρόφιμα όπως οι μαλακές μαργαρίνες που είναι εμπλουτισμένα με ω-3.

Ενυδατωθείτε επαρκώς. Η σωστή ενυδάτωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοσή σας, καθώς ακόμη και μία ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάζει δυσμενώς τη μνήμη, τη συγκέντρωση και να οδηγήσει σε μειωμένη εργασιακή απόδοση. Καλύψτε λοιπόν τις ανάγκες σας σε υγρά πίνοντας τακτικά πόσιμο νερό, ή ροφήματα χωρίς αλκοόλ όπως οι χυμοί, τα αναψυκτικά, το γάλα, το τσάι και ο καφές. Στοχεύστε στην κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων υγρών από όλες τις πηγές καθημερινά.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr