Πως η σοκολάτα βοηθάει τον εγκέφαλο

images_1chocolate-drools.jpg

Καλά τα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας – δηλαδή για σχεδόν όλους μας! Η κατανάλωση του γλυκού πειρασμού βρέθηκε να έχει μια θετική συσχέτιση με την γνωστική απόδοση που έχει ο εγκέφαλος μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης.

Τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Appetite και για τη σύνταξή της οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από προηγούμενη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 968 άτομα ηλικίας από 23 έως 98 ετών. Στους συμμετέχοντες ελέγχθηκε η διατροφική πρόσληψη, οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς και η γνωστική λειτουργία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση σοκολάτας σχετιζόταν σημαντικά με την καλή γνωστική λειτουργία «ανεξάρτητα από άλλες διατροφικές συνήθειες».

Όσο πιο συχνή ήταν η κατανάλωση σοκολάτας από τους συμμετέχοντες τόσο καλύτερη ήταν η απόδοσή τους στα γνωστικά τεστ, συμπεριλαμβανομένων τεστ για την οπτική μνήμη, τη μνήμη του χώρου και την οργάνωση, τη μνήμη εργασίας, την παρακολούθηση, την αφηρημένη συλλογιστική και την πνευματική κατάσταση.
Ο εγκέφαλος ωφελείται από τις φλαβονόλες

Οι φλαβονόλες του κακάο, μια υποομάδα των φλαβονοειδών τα οποία βρίσκονται στη σοκολάτα, συνδέεται με θετικά αποτελέσματα τη γνωστική λειτουργία που έχει ο εγκέφαλός μας.

Υψηλά επίπεδα φλαβονολών βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα. Στη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα υπάρχουν επίσης φλαβονόλες, σε μικρότερο όμως βαθμό. Η μαύρη σοκολάτα δεν είναι όμως η μόνη τροφή με υψηλά επίπεδα φλαβανολών: πλούσιες πηγές τους είναι ακόμη το τσάι, το κόκκινο κρασί και ορισμένα φρούτα όπως τα σταφύλια και τα μήλα.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν τις πρόσφατες κλινικές δοκιμές που υποστηρίζουν ότι η «τακτική πρόσληψη φλαβανολών του κακάο μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία, και, ενδεχομένως, την προστασία από τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας εξαιτίας της ηλικίας».

Φυσικά, η λέξη κλειδί όλων των παραπάνω είναι το επίθετο «μαύρη»: όχι μόνο είναι η σοκολάτα με το υψηλότερο επίπεδο φλαβονολών αλλά και εκείνη που περιέχει καθόλου ή λίγη ζάχαρη, με αποτέλεσμα λιγότερες θερμίδες από την κατανάλωσή της.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/