Άσκηση και διατροφή χωρίς στερήσεις

images_1beach-long-hair-e1439385437357.jpg

Κοιτάζοντας ανθρώπους με ωραίο σώμα σκεφτόμαστε συχνά ότι «δεν θα μπορούσα να γίνω έτσι, μου αρέσει το φαγητό». Κάπου στην πορεία της ζωής μας, μας καρφώνεται η ιδέα ότι για να αποκτήσουμε το σώμα που ονειρευόμαστε θα πρέπει να στερηθούμε – όμως δεν χρειάζεται να είναι έτσι τα πράγματα.

Γενικά, ναι, θα πρέπει να έχουμε θερμιδικό έλλειμμα για να χάσουμε κιλά – να παίρνουμε λιγότερες θερμίδες από το φαγητό από όσες καίμε. Όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αλλάξουμε το σώμα μας προς το καλύτερο, χωρίς να αισθανόμαστε ότι στερούμαστε κάτι ουσιαστικό.

Μην στερηθείτε τίποτα

Σίγουρα έχετε ακούσει συμβουλές του τύπου «μην τρώτε άσπρο ψωμί» ή «κόψτε τα γλυκά» και είναι λογικό να αποφεύγονται  τα τρόφιμα που δεν προσφέρουν σπουδαία πράγματα διατροφικά. Όμως ρεαλιστικά μιλώντας, μια διατροφή που εξαλείφει τα αγαπημένα σας φαγητά ή, ακόμα χειρότερα, μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων, είναι η συνταγή της αποτυχίας – και δυνητικά επιβλαβής για την υγεία σας. Για παράδειγμα, τα λίπη συμβάλλουν σε μια σειρά σημαντικών διεργασιών στο σώμα μας, όπως τη σωστή λειτουργία των νεύρων και του εγκεφάλου μας, έτσι μια διατροφή χωρίς καθόλου λιπαρά μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας.

Από την άλλη, προσπαθώντας να αποφύγετε ολοκληρωτικά τα τρόφιμα που αγαπάτε, θα ενισχύσει τη λαχτάρα σας για αυτά, με αποτέλεσμα συχνά την υπερκατανάλωση άλλων τροφών ως αντίδραση. Επιλέξτε θρεπτικές τροφές κατά κύριο λόγο, όμως αφήστε και λίγο χώρο για ένα γλυκό που και που.

Κάντε άσκηση με αντίσταση τακτικά

Η άσκηση με βάρη μπορεί να αλλάξει το σώμα σας. Και δεν μιλάμε για δύο αλτήρες του κιλού καθώς περπατάτε χαλαρά στο διάδρομο. Μεγάλα βάρη που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια σύνθετων ασκήσεων, όπως τα βαθιά καθίσματα, θα αλλάξουν τον τρόπο που φαίνεστε. Δυναμώστε, όχι μόνο για την ψυχολογική ικανοποίηση που θα νιώσετε αποκαλύπτοντας τις δυνατότητές σας, αλλά και για το καλό του μεταβολισμού σας και των οστών σας. Καθώς γερνάμε, χάνουμε μύες, έτσι πρέπει θα πρέπει να έχουμε κατά νου τουλάχιστον τη διατήρησή τους, αν όχι την αύξησή τους. Επίσης, όσο περισσότερους μύες έχει το σώμα σας, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε σε κατάσταση ηρεμίας.

Ανακαλύψτε την αγαπημένη σας πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών

Η πέψη των τροφίμων απαιτεί ενέργεια και η πρωτεΐνη απαιτεί την περισσότερη ενέργεια για να χωνευθεί. Αποτελείται από αμινοξέα, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την επισκευή των μυών. Εάν περισσότεροι μύες μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό μας και οι πρωτεΐνες είναι το κλειδί για το χτίσιμο μυών, τότε είναι αρκετά σαφές για ποιο λόγο θα πρέπει να καταναλώνουμε αρκετή. Η πρωτεΐνη έχει επίσης υψηλό συντελεστή κορεσμού, ώστε να αισθάνεστε χορτάτοι, όπως και οι φυτικές ίνες, οι οποίες προσφέρουν μια σειρά θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Ανακαλύψτε ποιες είναι οι αγαπημένες σας πηγές πρωτεϊνών και φυτικών ινών και φροντίστε τα γεύματα σας να στηρίζονται πάνω τους: Θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο, θα τροφοδοτείτε το σώμα σας για μέγιστη απόδοση και θα τρώτε κάτι που σας αρέσει.

Αλλάξτε μόνο μία συνήθεια κάθε φορά

Ο σταθερός ρυθμός κερδίζει τον αγώνα που είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Οι γρήγορες αλλαγές στις συνήθειες είναι συνήθως προσωρινές, ενώ οι σταδιακές αλλαγές διαρκούν. Ψυχολογικά είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς πολλές συνήθειες με τη μία. Έτσι, επιλέξτε μια συνήθεια που είναι σχετικά εύκολο να αλλάξετε αλλά θα έχει υψηλό αντίκτυπο με την πάροδο του χρόνου. Εάν αισθάνεστε ότι σας είναι πιο εύκολο να προσθέσετε στις συνήθειες σας μία άσκηση με βάρη από το να παρακολουθείτε λεπτομερώς το τι τρώτε, ξεκινήστε με αυτό.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/