Μεταλλαγμένα τρόφιμα… πώς και γιατί;

images_0afood.jpg

Πολλές φορές ακούμε ότι πολλά τρόφιμα που υπάρχουν γύρω μας πλέον είναι μεταλλαγμένα, και ότι μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση του καρκίνου και σε άλλες καταστάσεις υγείας. Τι είναι τελικά αυτό που λέμε «μεταλλαγμένα τρόφιμα» και τι ισχύει στην πράξη;

Κάθε φορά η αγορά τροφίμων ετοιμάζει και κάτι καινούριο. Τα τελευταία χρόνια έφερε στις ζωές μας τα γενετικά τροποποιημένα ή μεταλλαγμένα τρόφιμα. Αρχίσαμε να τα μαθαίνουμε τη δεκαετία του ‘90 και η παραγωγή τους αποτέλεσε σημαντικό επίτευγμα της γενετικής επιστήμης, δίνοντας ελπίδες για ριζικές αλλαγές στον τομέα της παραγωγής τροφίμων. Γιατί; Η γενετική τροποποίηση χρησιμοποιείται για να προσδώσει στους οργανισμούς νέα επιθυμητά χαρακτηριστικά, τα οποία στα φυτά συνήθως αφορούν την ανθεκτικότητά τους σε ζιζανιοκτόνα και την προστασία τους από την προσβολή εντόμων, κυρίως με σκοπό την αύξηση της γεωργικής παραγωγής. Αποσκοπεί, λοιπόν, στη δημιουργία νέων τροφίμων με τις ίδιες ή και καλύτερες οργανοληπτικές ιδιότητες αλλά και με επιλεγμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως λαχανικά που δε χαλάνε ή που ωριμάζουν γρηγορότερα.

Πόσο ασφαλή είναι όμως για την υγεία τα μεταλλαγμένα τρόφιμα;
Γενικότερα, η επιστημονική έρευνα γύρω από αυτό το κομμάτι είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Τα περισσότερα αποτελέσματα ερευνών είναι αμφιλεγόμενα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι μια πλειοψηφία μελετών δείχνουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μάλλον δε σχετίζονται με την εμφάνιση παραγόντων κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία. Όμως, γενικά η επιστήμη των τροφίμων μεταβάλλεται και η μακροχρόνια έρευνα μπορεί να παρέχει ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι λοιπόν να γίνει αυτό είναι καλό να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί ως προς τις επιλογές τροφίμων που κάνουμε. Και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία μας προστατεύει σε αυτό…

Πώς;
Στην Ευρώπη υπάρχει μια αυστηρή νομοθεσία για τη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών (Καν. 1829/2003/Ε.Ε & Καν. 1830/2003/Ε.Ε) η οποία διασφαλίζει το δικαίωμα της επιλογής των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τη χρήση και κατανάλωση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Προϊόντα που φέρουν τη σήμανση «χωρίς γενετικώς μεταλλαγμένα υλικά» αφορούν τρόφιμα τα οποία τόσο το τελικό προϊόν όσο και όλα τα στάδια της παραγωγικής τους διαδικασίας έχουν υποβληθεί σε αυστηρούς ελέγχους για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο γενετικής τροποποίησης ή γενετικής επιμόλυνσης. Για αυτό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον θεσμοθετηθεί να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία του τροφίμου, αν αυτό έχει υποστεί γενετική τροποποίηση. Έτσι, οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αν επιθυμούν να αγοράσουν και να καταναλώσουν γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr