Παγωτό… ο κυρίαρχος του καλοκαιρού (και όχι μόνο)!

images_0astrawberry-ice-cream4.jpg

Ο ερχομός του καλοκαιριού όσο ήμασταν παιδιά εκτός από την ξεγνοιασιά και την ξεκούραση έφερνε μαζί του 2 πολύ σημαντικούς διαγωνισμούς: «πόσα μπάνια έχεις κάνει;», «πόσα παγωτά έχεις φάει;». Όσο μεγαλώναμε η ανάγκη για… διαγωνισμό μειωνόταν δραματικά, ενώ η ανάγκη για παγωτό δεν εκδηλωνόταν μόνο το καλοκαίρι, μιας και δεν είχαμε κάποιον να μας λέει «θα πονέσει ο λαιμός σου».

Όμως, όσο μεγαλώνουμε και δεν τρέχουμε πάνω κάτω παίζοντας και «καίγοντας» κάθε πιθανή θερμίδα, το κομμάτι του παγωτού γίνεται όλο και πιο «επίπονο» και όλο και περισσότερο περιορισμένο.

Και σα να μην έφθανε αυτό η τεράστια ποικιλία παγωτών άλλοτε λειτουργεί σε καλό και άλλοτε περιπλέκει τα πράγματα. Χαμηλών λιπαρών, χωνάκι, ξυλάκι, σοκολάτα, βανίλια, σορμπέ. Τι απ’ όλα είναι καλύτερο; Πόσο «απαγορευμένη» τροφή είναι το παγωτό; Κάθε πότε μπορώ να τρώω; Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τον «πρωταγωνιστή» του καλοκαιριού!

Τα βασικά υλικά του παγωτού είναι απλά: γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη ή γλυκαντικές ύλες, ενώ ενίοτε περιέχει αβγά, βούτυρο, κακάο, αποξηραμένα φρούτα ή χυμούς φρούτων, ξηρούς καρπούς, κομμάτια μπισκότου, σοκολάτας, καραμέλας και ό,τι άλλο εμπνευστεί κανείς.

Το παγωτό συχνά περιέχει θρεπτικά συστατικά, ωστόσο η περιεκτικότητα ποικίλλει ανάλογα με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ως πρώτες ύλες στο κάθε παγωτό. Το γάλα για παράδειγμα, ως βασικό συστατικό του, προσδίδει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας τις βιταμίνες A, D, κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6), καθώς επίσης ασβέστιο και φώσφορο. Όμως, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται πλήρες γάλα ή/και κρέμα γάλακτος, το παγωτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, συνεπώς θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Παγωτό με… μέτρο!
Δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα καθώς δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα. Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν οδηγεί στην αύξηση του βάρους αλλά το πόσες συνολικά θερμίδες προσλαμβάνουμε σε σχέση με αυτές που καίμε επηρεάζει την εξέλιξη του βάρους. Συνεπώς μπορείτε να απολαύσετε το παγωτό σας. Όμως, όποια επιλογή παγωτού και να κάνετε καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο και μετά από καλή ανάγνωση της ετικέτας του τροφίμου. Έτσι, μέχρι και 2 φορές την εβδομάδα, μπορούμε να απολαμβάνουμε μία μπάλα από το παγωτό της αρεσκείας μας, χωρίς τύψεις και άγχος για τη σιλουέτα μας, πάντοτε βέβαια στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Παγωτό ναι… αλλά τι παγωτό;
Η ισορροπημένη διατροφή έχει συνδεθεί με τα light προϊόντα, και από τότε που η βιομηχανία επεκτείνει τη Light λογική σε περισσότερα είδη τροφίμων η επιλογή γίνεται περίπλοκη. Έτσι συμβαίνει και με το παγωτό, το ερώτημα είναι κανονικό ή light; Ας δούμε αρχικά τι πραγματικά σημαίνει το Light…

Πλέον διατίθενται πολλά light παγωτά, στα οποία έχει αντικατασταθεί το πλήρες γάλα με άπαχο ή/και η ζάχαρη με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες. Ωστόσο, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του τροφίμου. Το 0% δεν σημαίνει μηδενικές ή ασήμαντες θερμίδες! Μπορεί να συμβαίνουν τα εξής 3 σενάρια:

    0% περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που αυτό σημαίνει μηδενική μεν περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά περιέχει παρόμοια λιπαρά με τα κανονικά παγωτά
    0% περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία όντως δεν περιέχουν λιπαρά, αλλά μπορεί να έχουν περισσότερα σάκχαρα από τα κανονικά παγωτά
    0% σε λιπαρά και ζάχαρη αλλά με επικάλυψη σοκολάτας, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει αφαιρεθεί μεν μέρος της ζάχαρης ή των λιπαρών, ωστόσο η επικάλυψη σοκολάτας συνεχίζει να αποδίδει θερμίδες, λιπαρά και σάκχαρα.

Θυμηθείτε… 1 γραμμάριο λίπους έχει 9 θερμίδες, ενώ 1 γραμμάριο ζάχαρης 4 θερμίδες. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να γλιτώσετε μόνο τη ζάχαρη, όταν το λίπος είναι αυτό που έχει τις περισσότερες θερμίδες. Αναζητήστε, λοιπόν, παγωτά που είναι 0% και στα 2 αυτά στοιχεία.

Τώρα, αν αξίζει να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, η απάντηση εξαρτάται από τη συχνότητα που καταναλώνετε παγωτό. Ίσως δεν έχει νόημα αν καταναλώνετε παγωτό μία φορά την εβδομάδα να επιλέξετε τη light επιλογή για να γλυτώσετε 100 θερμίδες, καθώς είναι πολύ πιθανό να μη σας καλύψει και 100% γευστικά. Αν όμως συνηθίζετε το απόγευμα να καταναλώνετε ένα παγωτάκι, τότε μάλλον οι επιλογές σας είναι περιορισμένες!

Βανίλια, σοκολάτα, ή μήπως σορμπέ;
Η κατανάλωση μίας μέτριας μπάλας (120 γραμμάρια) παγωτού κρέμας αποδίδει 248 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα παγωτό σοκολάτα 259. Η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά είναι ίδια, 13 γραμμάρια, ενώ το παγωτό κρέμα είναι πιο πλούσιο σε διαιτητική χοληστερόλη. Εάν, μάλιστα στο παγωτό, προστεθούν επιπλέον υλικά, οι θερμίδες μίας μόνο μπάλας μπορεί να εκτοξευθούν στις 400 με 500! Η αντίστοιχη μπάλα παγωτού σορμπέ αποδίδει 104 θερμίδες με μηδενικά λιπαρά και χοληστερόλη, αρκετή βιταμίνη C, ανάλογα με το φρούτο που έχει χρησιμοποιηθεί και είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανοχή στη λακτόζη. Ομοίως, μία μπάλα από παγωμένο γιαούρτι με 0% λιπαρά, αποδίδει 135 θερμίδες.

Παγωτό από σπίτι;
Πολλές νοικοκυρές και μανούλες στην ανάγκη να παρέχουν σπιτικά προϊόντα φτιάχνουν παγωτό, ώστε τα παιδιά να τρώνε από αυτό γιατί είναι πιο υγιεινό. Θυμηθείτε… το γεγονός ότι κάτι φτιάχνετε από τα χέρια σας δε σημαίνει ότι εξαλείφει τα λιπαρά και τις θερμίδες!

Συνήθως το σπιτικό παγωτό «κρύβει» 2 παγίδες:

1. Δεν έχει ετικέτα τροφίμων, άρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι τρώμε.
2. Φτιάχνεται σε μεγάλη ποσότητα, που σημαίνει ότι «κυκλοφορεί» για μέρες στο σπίτι

Μπορείτε να φτιάξετε ένα τύπου παγωτό γλυκό με παγωμένο γιαούρτι 0% μαζί με κομμάτια φρούτων και δημητριακά ολικής άλεσης, προκειμένου να δροσιστείτε εσείς και οι μικροί της οικογένειας χωρίς περιττές θερμίδες και χωρίς να στερηθείτε γεύση.

Απόλαυση με μέτρο λοιπόν και γίνετε ξανά για λίγο παιδί, ακόμα κι αν κάνετε δίαιτα!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr