Δροσιστικά ροφήματα με λίγες ή καθόλου θερμίδες!

images_0article_drink.jpg

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μας υπόσχεται ξεκούραση και θετική διάθεση! Όμως, πολλές φορές το άγχος μας για να μην πάρουμε έξτρα βάρος κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορεί να μη μας αφήνει να χαλαρώσουμε όσο θα θέλαμε. Μάθε λοιπόν, πως η «εξοικονόμηση» θερμίδων, για όσους προσέχουν το βάρος τους, είναι πλέον πιο εύκολη από ποτέ, χάρη στην ύπαρξη πολυάριθμων απολαυστικών επιλογών με χαμηλές ή και μηδενικές θερμίδες!

Πρώτη μας επιλογή είναι πάντα το νερό!
Καθώς απολαμβάνεις τον ήλιο, τη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ, είναι καλό να γνωρίζεις ότι ο κίνδυνος αφυδάτωσης εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, ιδίως τις μεσημεριανές ώρες, είναι αυξημένος και επιτείνεται σε μεγάλο βαθμό όταν παράλληλα πραγματοποιείται κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα! Μην ξεχνάς λοιπόν, να πίνεις τακτικά νερό, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό για όλες τις λειτουργίες του σώματος μας.
Η επαρκής ημερήσια ποσότητα νερού από όλες τις πηγές, είναι περίπου 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τρoφίμων (EFSA). Ποιες είναι όμως αυτές οι πηγές;
Σύμφωνα με την EFSA, η συνολική ποσότητα νερού που προσλαμβάνουμε καθημερινά προέρχεται από διαφορετικές πηγές και κυρίως από το πόσιμο νερό (βρύσης και εμφιαλωμένο) και τα ροφήματα (80%) αλλά και τα υγρά που περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε (20%).

Επιλέγουμε σωστά τα ροφήματά μας!
Πολλές φορές και ιδιαίτερα το καλοκαίρι, καταφεύγουμε, εκτός από το νερό, και σε πολλά διαφορετικά ροφήματα τα οποία θα μας δροσίσουν, αλλά παράλληλα, εκτός από νερό, ενδέχεται να μας προσδώσουν και κάποια συστατικά που αποδίδουν θερμίδες, όπως ζάχαρη ή χυμό φρούτων. Πώς μπορούμε λοιπόν να επιλέξουμε σωστά τα ρoφήματά μας ώστε να γλυτώσουμε θερμίδες και να διατηρήσουμε το μέτρο στη διατροφή μας, χωρίς όμως να στερηθούμε την απόλαυση; Για να το καταφέρουμε αυτό, επιλέγουμε ροφήματα χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων όπως η σόδα (μπορούμε να προσθέσουμε λεμόνι), το κρύο τσάι μηδενικών θερμίδων (είτε έτοιμο είτε το παρασκευάζουμε μόνοι μας με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όπως το γλυκαντικό από το φυτό στέβια), ο καφές με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (χωρίς όμως άλλες προσθήκες όπως αφρόγαλα, σαντιγί, σιρόπια), και τα αναψυκτικά τύπου light ή zero.

Γνώριζες ότι:
Όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα περιέχουν ένα μεγάλο ποσοστό νερού που μπορεί να φτάνει και το 99%. Αρκεί λοιπόν να ρίξεις μία προσεκτική ματιά στη συσκευασία, για να διακρίνεις την ποσότητα νερού, θερμίδων και θρεπτικών συστατικών που μπορεί να σου παρέχουν. Θυμήσου, εάν η περιεκτικότητα των ροφημάτων σε νερό είναι υψηλή τότε θα είναι και το πρώτο συστατικό που αναφέρεται στα συστατικά της ετικέτας του προϊόντος.

Για όσους έχουν χρόνο, διάθεση και … φαντασία!
Εάν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, μπορείς να δοκιμάσεις τη νέα μόδα των «mocktails»! Το όνομά τους είναι ο συνδυασμός της λέξης “mock”, που σημαίνει ψεύτικο και “cocktail”, καθώς αποτελούν εναλλακτικά fitness-friendly cocktails χωρίς αλκοόλ, καθιστώντας τα κατάλληλα για όσους θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθειά τους να χάσουν βάρος, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ.

Για να τα παρασκευάσεις, μπορείς να συνδυάσεις σόδα ή ένα αναψυκτικό χαμηλών θερμίδων με άλλα ροφήματα χαμηλών θερμίδων όπως το παγωμένο τσάι, ο χυμός από lime ή φρούτα του δάσους και το γάλα καρύδας. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φύλλα μέντας ή δυόσμου και κομμάτια φρούτων, όπως ανανά και μάνγκο ή αγγούρι (ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξεις, πρέπει να συνυπολογίσεις και τις αντίστοιχες θερμίδες στο πρόγραμμά σου π.χ. τα φρούτα και ο χυμός τους σου προσδίδουν θερμίδες!).

Ενδεικτικές συνταγές για αγαπημένα cocktails χωρίς αλκοόλ

• Μοjito χωρίς αλκοόλ: Τοποθετείστε σε ένα ποτήρι 5-6 φύλλα δυόσμου ή μέντας, μισό λάιμ κομμένο σε κύβους και γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Πιέστε τα καλά με ένα γουδοχέρι και στη συνέχεια, προσθέστε πάγο και γεμίστε μέχρι πάνω με σόδα.
• Margarita χωρίς αλκοόλ: Σε ένα shaker, τοποθετείστε 45ml χυμό λάιμ, 45ml χυμό λεμόνι και 45ml χυμό πορτοκάλι και ανακατέψτε τα καλά μαζί με πάγο. Γαρνίρετε το στόμιο με αλάτι και χύστε το μίγμα στο ποτήρι.

Τα νέα λοιπόν είναι ευχάριστα: υπάρχει τρόπος να γευτούμε καλοκαιρινά αγαπημένα ροφήματα που θα μας προσφέρουν απόλαυση και δροσιά την ίδια στιγμή, και μάλιστα με ελάχιστες θερμίδες!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr