Ψυχική και σωματική υγεία: οι δύο πλευρές του νομίσματος

images_aaaa332.jpg

Η κατάθλιψη είναι μια πάθηση που επηρεάζει την υγεία όχι μόνο του μυαλού, αλλά και του σώματος σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι η ασθένεια προκαλεί ανισορροπία στον τρόπο που το σώμα μας επιτίθεται σε βλαβερά μόρια.

Η διαταραχή προκαλεί μια μεταβολή του οξειδωτικού στρες, μια ανισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή ελευθέρων ριζών και στην ικανότητα του σώματος να τις εξουδετερώνει με αντιοξειδωτικά.

Συνεπώς, η κατάθλιψη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ασθένεια που επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία ενός ατόμου, σύμφωνα με την μελέτη.

Για να διερευνήσουν το πώς η κατάθλιψη επηρεάζει το σώμα, οι ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία, πραγματοποίησε μια μετα-ανάλυση 29 προηγούμενων μελετών, στις οποίες συμμετείχαν 3.961 άτομα.
Τα αποτελέσματα της κατάθλιψης στην υγεία

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Psychiatry, δείχνουν ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, εμφάνισαν διόρθωση της  ανισορροπίας του οξειδωτικού στρες και επαναφορά των αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ο Brian Dow, Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων, του Ιδρύματος Rethink Mental Illness δήλωσε ότι η μελέτη θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας. «Ήταν ανέκαθεν προφανές ότι η σωματική και ψυχική υγεία είναι στενά συνδεδεμένες, αν έχετε μια χρόνια πάθηση η ψυχική σας υγεία μπορεί να υποφέρει. Ομοίως, εάν έχετε μια ψυχική ασθένεια, η σωματική σας υγεία μπορεί να διαταραχθεί. Σήμερα, τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες πεθαίνουν 20 χρόνια νωρίτερα από ό, τι ο μέσος όρος», δήλωσε.

«Ωστόσο, πολύ συχνά το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει συχνά αυτά τα προβλήματα υγείας εντελώς ξεχωριστά. Καθώς η κατανόησή μας για την επιστήμη βελτιώνεται, το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και με τις υπηρεσίες μας. Το ένα δεν θα πρέπει να διαχωρίζεται από το άλλο, οι υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας θα πρέπει να εργάζονται από κοινού ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα άτομα λαμβάνουν όλη την θεραπεία και την υποστήριξη που χρειάζονται».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/