Το σύνδρομο της δόνησης-φάντασμα

images_aaaa333.png

Για το ότι η τεχνολογία κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και εξασφαλίζει την προστασία μας από κάθε λογής κινδύνους, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Όμως συχνά, ως παράπλευρη… απώλεια, δημιουργεί νέα προβλήματα που δεν θα υπήρχαν χωρίς τις εφευρέσεις της.

Τα κινητά τηλέφωνα επί παραδείγματι, μας έδωσαν τη δυνατότητα να μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα από παντού και τα smartphones πήγαν την κατάσταση ένα βήμα πιο πέρα, δίνοντάς μας ένα πολυεργαλείο στο χέρι με το οποίο μπορούμε να κάνουμε σχεδόν ό,τι και με έναν υπολογιστή. Παράλληλα όμως, αποσπούν την προσοχή μας, μας κάνουν δέσμιους των κοινωνικών δικτύων ακόμη περισσότερο και μας πληγώνουν και… οικονομικά.

Ένα νέο πρόβλημα που σχετίζεται με τα κινητά τηλέφωνα παρατηρήθηκε πρόσφατα. Ένα σύνδρομο από το οποίο «υποφέρουν» εννέα από τους 10 άνθρωποι που έχουν κινητό: το «σύνδρομο της δόνησης-φάντασμα», κατά το οποίο ο χρήστης κινητού νομίζει λανθασμένα ότι το κινητό του τηλέφωνο δονείται στην τσέπη του. Ναι, συμβαίνει σχεδόν σε όλους μας και όχι, δεν φαίνεται να είναι κάτι σοβαρό.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Computers in Human Behaviour, υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που ένας άνθρωπος έχει το κινητό του τηλέφωνο στην τσέπη του, γίνεται πλέον μέρος του σώματός του, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κάποιος που φοράει γυαλιά μετά από λίγο δεν το καταλαβαίνει και μπορεί εύκολα να ξεχάσει ότι βρίσκονται στο πρόσωπό του.

Ο Δρ Robert Rosenberger, επίκουρος καθηγητής στο Georgia Institute of Technology, δήλωσε το φαινόμενο προκαλείται από «σωματικές συνήθειες που μαθαίνονται». «Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τότε άλλα ερεθίσματα, όπως η μετακίνηση των ρούχων ή οι μυϊκές κινήσεις, ως δόνηση από το κινητό, αλλά είναι απλά μια ψευδαίσθηση», σημείωσε ο καθηγητής.

Συνεχίζοντας, ο Δρ Rosenberg τόνισε ότι οι άνθρωποι «έχουν μεγάλο άγχος στις μέρες μας, εξαιτίας όλων των διαφορετικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούμε» και οι οποίες περιλαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα sms, ειδοποιήσεις από κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες chat, με αποτέλεσμα να μας έχουν στην… πρίζα.

«Είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση και είμαστε πιο πρόθυμοι να δεχθούμε ως δόνηση του κινητού μας κάτι που αισθανόμαστε στην τσέπη μας», προσθέτει ο Δρ Rosenberg.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/