Η σχέση των social media με την κατάθλιψη

images_aaaasocial.jpg

Όσο περισσότερο χρόνο περνάνε οι νεαροί ενήλικες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο πιθανότερο είναι να πάθουν κατάθλιψη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας πρόσφατης μελέτης.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, όσοι τσέκαραν τους λογαριασμούς τους στα social media πιο συχνά καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν 2,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους τους έλεγχαν λιγότερο συχνά.

Οι 1.787 συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 19 και 32 ετών και χρησιμοποιούσαν τα social media κατά μέσο όρο 61 λεπτά κάθε μέρα, συνδεόμενοι στους λογαριασμούς τους 30 φορές την εβδομάδα. Από αυτούς, το ένα τέταρτο βρέθηκε να έχει υψηλούς δείκτες κατάθλιψης.

Τα συμπεράσματα βεβαίως δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα. Ο Δρ Brian Primack, διευθυντής του Κέντρου Pitt για την Έρευνα στα ΜΜΕ, την Τεχνολογία και την Υγεία και επικεφαλής της μελέτης δήλωσε: «Μια ισχυρή πιθανότητα είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη καταθλιπτικά συμπτώματα αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα social media περισσότερο, ίσως επειδή δεν έχουν την ενέργεια ή το κίνητρο να συμμετέχουν σε άμεσες κοινωνικές σχέσεις».

Ωστόσο, είπε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η αύξηση της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο καταθλιπτικές σκέψεις. Ένα παράδειγμα που αναφέρθηκε ήταν ένα φαινόμενο που μερικές φορές αναφέρεται ως «Κατάθλιψη του Facebook».

«Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αισθάνονται ότι η ζωή τους δεν φτάνει τα εξιδανικευμένα στάνταρτ της ζωής που άλλοι άνθρωποι έχουν την τάση να παρουσιάζουν στο προφίλ τους. Αλλά όπως συμβαίνει με πολλά θέματα στις κοινωνικές επιστήμες, μπορεί και οι δύο αυτές προσεγγίσεις να είναι ακριβείς. Αυτό θα ήταν ανησυχητικό, επειδή θα σήμαινε ότι υπάρχει πιθανώς ένας φαύλος κύκλος:  Άνθρωποι που εμφανίζουν κατάθλιψη μπορεί να στρέφονται στα social media για υποστήριξη, αλλά η υπερβολική ενασχόλησή τους θα μπορούσε τελικά να επιδεινώνει την κατάθλιψή τους», υποστήριξε ο καθηγητής.

Η έρευνα που έγινε  από το την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, εξέτασε τις 11 πιο δημοφιλείς πλατφόρμες social media – Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine και LinkedIn.

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook καθημερινά, ενώ το Twitter προσελκύει 320 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα.

Τα ευρήματα γίνονται ιδιαίτερα ανησυχητικό, αν σκεφτούμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε μια έκθεση τον περασμένο Οκτώβριο, στην οποία ανέφερε ότι η κατάθλιψη είναι σήμερα η κύρια αιτία «αναπηρίας» στον κόσμο – με την έννοια ότι οι άνθρωποι με βαριάς μορφή κατάθλιψη δεν έχουν διάθεση ούτε καν να βγουν από το σπίτι.

Ωστόσο, ο Δρ Primack είπε ότι θα μπορούσε να φανταστεί σενάρια στα οποία τα social media θα μπορούσαν να γίνουν εργαλείο για την καταπολέμηση του προβλήματος.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα μπορεί να συμπληρώσει ένα κομμάτι στο παζλ για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ισχυρά εργαλεία, όπως τα social media, προς όφελός μας και όχι εις βάρος μας. Σίγουρα δεν προτείνουμε οι άνθρωποι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα social media. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι προφανώς ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι των σύγχρονων κοινωνιών και έχουν πολλές σημαντικές λειτουργίες».

«Η γνώση ότι μπορεί να υπάρξουν συναισθηματικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση τους, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές σχετικά με τον βαθμό και τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα social media».

«Τα αποτελέσματά μας αφορούν τάσεις για το σύνολο του πληθυσμού, ως εκ τούτου, αυτά τα ευρήματα δεν υποδηλώνουν ότι κάθε άτομο που χρησιμοποιεί συχνά τα μέσα κοινωνική δικτύωσης έχει κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, σίγουρα υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που βρίσκουν παρηγοριά και αντιμετωπίζουν την κατάθλιψή τους καλύτερα μέσω των social media», κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/