Το βάρος δεν λέει πολλά για την υγεία μας

images_1womanp.jpg

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η μεζούρα και η ζυγαριά δεν προσφέρουν μια ουσιαστική ένδειξη για την κατάσταση της υγείας μας.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB) και το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), διαπίστωσαν ότι ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος – μια μέτρηση με βάση το ύψος και το βάρος ώστε να δούμε αν είμαστε ελλιποβαρείς, κανονικοί, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι- μπορεί να είναι αναποτελεσματικός, καθώς με βάση αυτόν εκατομμύρια «απόλυτα υγιών» Αμερικανών χαρακτηρίζονται λανθασμένα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές της μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα από την πιο πρόσφατη έρευνα για την Εθνική Υγεία και Διατροφή, για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ Δείκτη Μάζας Σώματος και άλλων ζωτικής σημασίας παραγόντων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Αμερικανοί που είχαν χαρακτηριστεί ως πολύ παχύσαρκοι (με ΔΜΣ 35 ή μεγαλύτερο), 19,8 εκατομμύρια οι οποίοι θεωρούνται παχύσαρκοι (με ΔΜΣ μεταξύ 30 και 34,9), και 34.400.000 που ήταν υπέρβαροι (με ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9) είναι στην πραγματικότητα εντελώς υγιείς με βάση τους άλλους δείκτες.

Πώς θα μπορούσε λοιπόν κάποιος με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 25 – ειδικά κάποιος που εμπίπτει στην κατηγορία των παχύσαρκων – να θεωρηθεί «απόλυτα υγιής»;

«Νομίζω ότι συμβαίνει επειδή ο ΔΜΣ ενός ατόμου δεν μιλά για τις συμπεριφορά του», δήλωσε ο Jeffrey Hunger από το τμήμα Ψυχολογίας και Επιστημών Εγκεφάλου του πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια και συν-συγγραφέας της έρευνας. «Αν και η μελέτη μας δεν εστίασε στο θέμα αυτό, υποψιάζομαι ότι κάποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως είναι η φυσική δραστηριότητα, είναι πιο σημαντικοί από ό, τι ο ΔΜΣ όταν προσπαθούμε να υποθέσουμε την κατάσταση της πραγματικής υγείας ενός ανθρώπου. Μιλώντας γενικά, θα πρέπει να σταματήσουμε να εστιάζουμε στο βάρος και να αρχίσουμε να εστιάζουμε στην υγεία».

Ο Hunger και η ομάδα του κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι σχεδόν το 30% των ανθρώπων με «κανονικό» ΔΜΣ – κατά μέσο όρο 20,7 εκατομμύρια Αμερικανοί – δεν είναι και τόσο υγιείς τελικά. «Και πάλι, νομίζω ότι αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την ακατέργαστη φύση του ΔΜΣ», πρόσθεσε. «Είναι υπερβολικά απλοϊκό να σκεφτόμαστε ότι το ύψος και το βάρος μπορούν να περιγράψουν επαρκώς την κατάσταση της υγείας μας».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/