Η παχυσαρκία κερδίζει διαρκώς έδαφος

images_1kiladiaita-600x400.jpg

Υπάρχουν περισσότεροι ενήλικες στον κόσμο που είναι παχύσαρκοι από ό,τι λιποβαρείς, σύμφωνα με μια σημαντική νέα μελέτη.

Η έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, συνέκρινε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ σχεδόν 20 εκατομμυρίων ενηλίκων, ανδρών και γυναικών, μεταξύ των ετών 1975 έως 2014.

Διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία μεταξύ των ανδρών έχει τριπλασιαστεί, ενώ υπερδιπλασιάστηκε στις γυναίκες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Majid Ezzati είπε ότι αντιμετωπίζουμε μια «επιδημία σοβαρής παχυσαρκίας» και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να δράσουν.

Η μελέτη, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από ενήλικες σε 186 χώρες, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο είχε αυξηθεί από 105 εκατομμύρια το 1975 σε 641.000.000 το 2014.

Ο αριθμός των λιποβαρών ανθρώπων είχε αυξηθεί από 330 σε 462 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των ανδρών αυξήθηκαν από 3,2% το 1975 σε 10,8% το 2014, ενώ μεταξύ των γυναικών αυξήθηκε από 6,4% το 1975 σε 14,9% το 2014. Αυτό ισοδυναμεί με 266 εκατομμύρια παχύσαρκους άνδρες και 375 εκατομμύρια παχύσαρκες γυναίκες στον κόσμο το 2014, αναφέρει η μελέτη.

Η έρευνα, επίσης, προέβλεψε ότι η πιθανότητες επίτευξης του παγκόσμιου στόχου για την παχυσαρκία που τέθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – μηδενική αύξηση της παχυσαρκίας πάνω από τα επίπεδα του 2010 έως το 2025 – θα είναι «κοντά στο μηδέν».

Ο καθηγητής Ezzati δήλωσε: «Η έρευνά μας έχει δείξει ότι μέσα σε 40 χρόνια έχουμε περάσει από έναν κόσμο στον οποίο οι λιποβαρείς ήταν υπερδιπλάσιοι των παχύσαρκων, σε έναν στον οποίο περισσότεροι άνθρωποι είναι παχύσαρκοι από ό,τι λιποβαρείς. Αν και είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι ο αριθμός των λιποβαρών ατόμων έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η παγκόσμια παχυσαρκία έχει φτάσει σε σημείο κρίσης. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτά θα δημιουργούν την επιτακτική ανάγκη να μετατεθεί η ευθύνη από το άτομο στις κυβερνήσεις, ώστε να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πολιτικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Για παράδειγμα, αν δεν κάνουμε τις υγιεινές επιλογές τροφίμων, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προσιτές σε όλους και δεν αυξήσουμε τις τιμές των ανθυγιεινών επεξεργασμένων τροφίμων, η κατάσταση είναι απίθανο να αλλάξει».

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι:

– Περισσότεροι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες ζουν σήμερα στην Κίνα και τις ΗΠΑ από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα

– Σχεδόν το ένα πέμπτο των παχύσαρκων ενηλίκων στον κόσμο – 118 εκατομμύρια – ζουν σε μόνο έξι υψηλού εισοδήματος αγγλόφωνες χώρες – Αυστραλία, Καναδά, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ.

– Μέχρι το 2025, η Μεγάλη Βρετανία  προβλέπεται να έχει το υψηλότερο επίπεδο παχύσαρκων γυναικών στην Ευρώπη (38%), ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (37%) και τη Μάλτα (34%).

– Η έλλειψη βάρους παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας σε χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/