Μεταδίδεται η… παχυσαρκία;

images_1paxos.jpg

Όσο απίστευτο και να ακούγεται, η παχυσαρκία ίσως δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της διατροφής ή κάποιου προβλήματος στον μεταβολισμό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας, η παχυσαρκία μπορεί να είναι μεταδοτική, καθώς τα βακτήρια που ζουν στο έντερο των υπέρβαρων ανθρώπων ίσως εξαπλώνονται σε πιο αδύνατα άτομα, μετατρέποντάς τα σε παχύσαρκα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να παραμένουν αδρανή για μεγάλες χρονικές περιόδους, μέσω μιας μορφής βακτηριακής αδρανοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν και εκτός του ανθρώπινου σώματος και ενδεχομένως μπορούν να μεταφερθούν μεταξύ των ανθρώπων μέσω της κατάποσης. Υπολογίζεται ότι περίπου το 2% του σωματικού βάρους ενός ατόμου συνδέεται με τα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας, καθώς μπορούν να διαταράξουν τη μικροβιακή πανίδα του εντέρου ενός ανθρώπου.

Εκτός από τις διαπιστώσεις για την παχυσαρκία, η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει την καλύτερη κατανόηση μιας ποικιλίας παθήσεων που περιλαμβάνουν τις φλεγμονώδεις εντερικές νόσους, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και κάποιες αλλεργίες.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του ιδρύματος γονιδιακής μελέτης Wellcome Trust Sanger Institute και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Ο Δρ Sam Forster, ερευνητής στο εν λόγω ίδρυμα και στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Hudson στην Αυστραλία, δήλωσε: «Η εκτεταμένη βάση δεδομένων γονιδιωμάτων που έχουμε δημιουργήσει από αυτά τα βακτήρια, είναι επίσης σημαντική για να μπορέσουμε να εξετάσουμε ποια βακτήρια υπάρχουν ή απουσιάζουν στους ανθρώπους με γαστρεντερικές παθήσεις. Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάσουμε συνδυασμούς υποψήφιων θεραπευτικών μεθόδων και φαρμακευτικών αγωγών για να τις χρησιμοποιήσουμε σε αυτές τις παθήσεις».

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που μαστίζεται από την παχυσαρκία. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, περίπου 6 στους 10 ενήλικες έλληνες, άνδρες και γυναίκες, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Εξίσου άσχημη και ανησυχητική είναι η κατάσταση στα παιδιά: η πιο πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνει ότι το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/