Βρίσκοντας την σωστή φαρμακευτική αγωγή για τον καρκίνο

images_1kim-phillips.jpg

Μια νέα τεχνική που αποκαλύπτει γρήγορα εάν μια θεραπεία κατά του καρκίνου λειτουργεί ή όχι, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η τεχνική θα επιτρέψει στους γιατρούς να εντοπίζουν τις πλέον κατάλληλες θεραπείες για έναν ασθενή μέσα σε λίγες μέρες. Επί του παρόντος, οι γιατροί θα πρέπει να περιμένουν για περίπου τρεις εβδομάδες έως ότι δουν εάν ένας όγκος ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή.

Οι γιατροί εφάρμοσαν την ταχεία σάρωση σε έναν ασθενή στο νοσοκομείο του Addenbrooke, που ανήκει στα Νοσοκομεία του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ως μέρος μιας μελέτης για την μεταβολική απεικόνιση.

Η τεχνική περιλαμβάνει τον εντοπισμό πυροσταφυλικού οξέος – που εμφανίζεται όταν διασπάται η γλυκόζη – με μια μη-ραδιενεργή μορφή άνθρακα που καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό της στον μαγνητικό τομογράφο και την έγχυσή της στον ασθενή.

Γνωρίζοντας πιο γρήγορα αν η φαρμακευτική αγωγή είναι αποτελεσματική

Χάρη στη νέα σάρωση, οι γιατροί μπορούν να παρακολουθούν πώς τα καρκινικά κύτταρα διασπούν το πυροσταφυλικό οξύ, ώστε να ελέγξουν εάν η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται τα σκοτώνει αποτελεσματικά.

Στην έρευνα έχουν ήδη συμμετάσχει ασθενείς στις ΗΠΑ, οι οποίοι υποφέρουν από ένα διάφορες μορφές καρκίνου.

Περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να συλλεχτούν και αναλυθούν τα αποτελέσματα της μελέτης, προκειμένου να έχουμε μια ακριβή εικόνα από νωρίς για το πόσο καλά τα φάρμακα καταστρέφουν τους όγκους, σύμφωνα με την Δρ Emma Smith του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο της Μεγάλης Βρετανίας.

Είπε: «Ανακαλύπτοντας νωρίς το αν ο καρκίνος ανταποκρίνεται στη θεραπεία, θα μπορούσε να σώσει τους ασθενείς από μήνες θεραπείας που δεν έχει όφελος γι ‘αυτούς».

Ο καθηγητής Kevin Brindle, δήλωσε: «Ο καρκίνος είναι διαφορετικός σε κάθε άτομο και αυτή η τεχνική θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προσαρμόσουμε τη θεραπεία του ασθενούς πιο γρήγορα από ό, τι προηγουμένως».

Ο Δρ Ferdia Gallagher, από το Τμήμα Ακτινολογίας του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, δήλωσε: «Είναι καταπληκτικό ότι μπορούμε τώρα να δοκιμάσουμε αυτή την τεχνική σε ασθενείς. Ελπίζουμε ότι αυτό θα βελτιώσει τον τρόπο θεραπείας του καρκίνου και θα κάνει τη θεραπεία πολύ πιο αποτελεσματική για τους ασθενείς στο μέλλον. Αυτή η νέα τεχνική σημαίνει ότι οι γιατροί θα γνωρίζουν γρήγορα εάν μια θεραπεία λειτουργεί για τον ασθενή τους, αντί να περιμένουν να δουν εάν ένας όγκος συρρικνώνεται».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/