Τεστ προβλέπει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος

images_1periods-immediately-to-avoid-pregnancy.jpg

Eμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας δημιούργησαν ένα νέο online εργαλείο που μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο που διατρέχει ένας άνθρωπος να αναπτύξει μια κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος.

Το εργαλείο χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα ενός κουίζ 10 ερωτήσεων για να εκτιμήσει τις πιθανότητες που έχει ένα άτομο ηλικίας 40 ετών και άνω να εμφανίσει καρκίνο του δέρματος που δεν είναι μελάνωμα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Οι παράγοντες που καθορίζουν το αποτέλεσμα περιλαμβάνουν την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, το χρώμα του δέρματος, την ικανότητα μαυρίσματος, την τάση για φακίδες και άλλες πτυχές του ιατρικού ιστορικού του ατόμου που καλύπτονται από το ερωτηματολόγιο.

Το online εργαλείο ανέπτυξαν επιστήμονες από το ερευνητικό ινστιτούτο QIMR Berghofer της Αυστραλίας χρησιμοποιώντας δεδομένα από σχεδόν 39.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 70 χρονών.

Ωστόσο, ο καθηγητής David Whiteman, ο οποίος ηγείται της ομάδας που δημιούργησε το εργαλείο, τόνισε: «Το κοινό και όσοι χρησιμοποιήσουν το εργαλείο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι υποκατάστατο μιας επίσκεψης στον γιατρό ή σε μια εξειδικευμένη κλινική για τον καρκίνο του δέρματος», αλλά ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως ένας γενικός οδηγός.

«Αν το εργαλείο δείχνει ότι έχετε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, σας συνιστούμε να επισκεφτείτε το γιατρό σας», τόνισε ο καθηγητής.

Ο Δρ Whiteman συνέχισε συμβουλεύοντας τους χρήστες, ασχέτως αποτελεσμάτων, να λαμβάνουν προφυλάξεις για την αποφυγή του καρκίνου του δέρματος, μένοντας μακριά από τον ήλιο κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ωρών της ημέρας, φορώντας καπέλο και προστατευτικά ρούχα και χρησιμοποιώντας αντηλιακό.

Το συγκεκριμένο τεστ μπορεί να προσδιορίσει τον κίνδυνο ανάπτυξης βασικοκυτταρικού καρκινώματος (BCC) και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος (SCC), που είναι οι πιο κοινές μορφές καρκίνου στον άνθρωπο.

Ωστόσο, δεν μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, ενός ιδιαίτερα επιθετικού καρκίνου που μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/