Έρευνα για τον εντοπισμό ασθενειών προτού εκδηλωθούν

images_1med-lab-tech-600x400.jpg

Επιστήμονες έχουν ξεκινήσει τη μεγαλύτερη έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο για να ανιχνεύσουν την εσωτερική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, τα αποτελέσματα της οποίας φιλοδοξούν ότι θα μπορούσε να επιτρέψουν στους γιατροί στο εγγύς μέλλον να θεραπεύσουν ασθένειες προτού αυτές εκδηλωθούν.

Ο εγκέφαλος, η καρδιά, τα οστά, οι αρτηρίες και το σωματικό λίπος περίπου 100.000 εθελοντών θα σκαναριστούν για να δημιουργηθεί μια τεράστια βάση δεδομένων ως μέρος της μελέτης της Βιοτράπεζας της Μεγάλης Βρετανίας.

Πιστεύεται ότι αυτή η εντελώς νέα οπτική στις νόσους, θα βοηθήσει τους ερευνητές να προσδιορίσουν τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια μιας σειράς παθήσεων όπως η άνοια, οι καρδιακές νόσοι, ο διαβήτης, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η οστεοπόρωση και η αρθρίτιδα. Αυτό θα σήμαινε ότι οι γιατροί τα επόμενα 10 με 15 χρόνια θα μπορούσαν να σκανάρουν το σώμα μας και να εντοπίζουν μια ασθένεια προτού παρουσιάσουμε κάποιο σύμπτωμα και να δρουν για να την αποτρέψουν.

Ο καθηγητής Paul Matthews, του πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος προεδρεύει των ακαδημαϊκών που υποστηρίζουν τη Βιοτράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας, εξήγησε την καταλυτική επίδραση που ελπίζεται ότι θα έχει η έρευνα στην ιατρική: «Αυτό η απεικόνιση πρόκειται να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μελλοντικές ασθένειες. Μπορούμε επίσης να μάθουμε πώς να βρίσκουμε τις πρώτες αλλαγές που προκαλεί μια ασθένεια, ανακαλύπτοντας δείκτες για νόσους όπως το Αλτσχάιμερ χρόνια προτού συμβούν, ώστε να επιτρέψουμε στους γιατρούς να σκεφτούν τη θεραπεία προτού η ασθένεια αρχίσει πραγματικά να εκδηλώνεται».

«Και ίσως αυτό το είδος της απεικόνισης του οργανισμού, με τις λεπτομέρειες που θα μας δώσει, μας βοηθήσει να βρούμε νέα είδη θεραπειών, ανακαλύπτοντας δεδομένα που υπάρχουν αλλά δεν αναγνωρίζουμε προς το παρόν. Είναι μια συναρπαστική στιγμή», κατέληξε ο καθηγητής.

Η επικεφαλής κλινικής έρευνας Δρ Sara Marshall, δήλωσε ότι η τεράστια ποσότητα εικόνων του ανθρώπινου σώματος θα «καταγράψει το χρονικό της ασθένειας με έναν τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα για το πώς η γενετική και ο τρόπος ζωής παίζουν ρόλο στην εμφάνιση και την ανάπτυξη των ασθενειών, αλλά αυτό είναι το επιπλέον κομμάτι του παζλ: βλέποντας τις αλλαγές στη φυσιολογία από μια νόσο, ακόμη και προτού αναπτυχθούν τα συμπτώματά της, θα αποκτήσουμε μια εντελώς νέα προοπτική για την πρόληψη και αντιμετώπισή της».

Τέτοιου είδους σκαναρίσματα είναι απαγορευτικά ακριβά για χρήση στην καθημερινή ιατρική, αλλά μπορεί να δώσει μια σημαντικά διαφορετική εικόνα της υγείας από ό, τι αυτήν που προς το παρόν είναι διαθέσιμη στους γιατρούς. Για παράδειγμα, οι εικόνες του σωματικού λίπους ανθρώπων που έχουν τον ίδιο δείκτη μάζας σώματος, δείχνουν μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα του «κακού» λίπους γύρω από τα όργανα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/