Ένα καλό κίνητρο για να κόψετε το τσιγάρο

images_1tsmoking.jpeg

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση και συχνά απαιτείται ένα ισχυρό κίνητρο – ισχυρότερο από τα οφέλη για την υγεία μας – ώστε να το πάρουμε απόφαση και να το κόψουμε μια και καλή.

Ένα ελβετικό σχολείο βρήκε μια πολύ έξυπνη ιδέα για να πείσει το προσωπικό του να πάρει την μεγάλη απόφαση: ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά του να ανταμείψει τους καθηγητές που δεν καπνίζουν με μία επιπλέον εβδομάδα διακοπών επειδή δίνουν το καλό παράδειγμα στους μαθητές τους!

Οι μη καπνιστές που ανήκουν στο προσωπικό του ινστιτούτου Schillingsrain Schulheim που βρίσκεται κοντά στη Βασιλεία της Ελβετίας, θα δουν πέντε επιπλέον ημέρες να προστίθενται στην ετήσια άδειά τους, ενώ οι καπνιστές συνάδελφοί τους θα συνεχίσουν να παίρνουν μόνο όσες ημέρες προβλέπει ο νόμος.

Στην πρόταση που υποβλήθηκε στη διοίκηση του σχολείου, η πρωτοβουλία χαρακτηρίστηκε ως «μπόνους για θετικό πρότυπο», τονίζοντας ότι ένα καλό παράδειγμα για τους μαθητές είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να τους ενθαρρύνει να παραμείνουν υγιείς και να ενδιαφερθούν για την εκπαίδευση σε θέματα υγείας.

Το οικοτροφείο, το οποίο φιλοξενεί παιδιά και οι εφήβους με μαθησιακές δυσκολίες, λέει ότι το συγκεκριμένο μέτρο δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε έναν υγιή τρόπο ζωής και ελπίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα ενθαρρύνει τους καπνιστές εργαζομένους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Ένας υπάλληλος στο σχολείο επιβεβαίωσε ότι το μπόνους των επιπλέον διακοπών είναι προς συζήτηση από την πλευρά της διοίκησης, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.

Η Amanda Sandford, εκπρόσωπος της αντικαπνιστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ASH, δήλωσε ότι η ιδέα του ελβετικού σχολείου είναι ένα καλό κίνητρο για τα μέλη του προσωπικού προκειμένου να σταματήσουν το κάπνισμα.

«Το σχολείο θα επωφεληθεί και από τις λιγότερες ημέρες αναρρωτικής άδειας που θα παίρνουν οι καθηγητές που διακόπτουν το κάπνισμα», πρόσθεσε, «δεδομένου ότι οι καπνιστές είναι στατιστικά πολύ πιο πιθανό να αρρωστήσουν από βήχα και κρυολογήματα ή και πιο σοβαρά προβλήματα υγείας».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/