Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος, λεπτό προς λεπτό

images_1quit-smoking.jpg

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία μας και ότι μπορεί να κάνει κακό σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματός μας. Για όσους είναι εθισμένοι στη νικοτίνη, το να κόψουν το κάπνισμα μπορεί να είναι ένα πολύ δύσκολο έργο και είναι εύκολο να πιστέψουν ότι η ζημιά που έχει ήδη γίνει δεν επανορθώνεται.

Όμως η έρευνες δείχνουν ότι τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος στο σώμα μας εμφανίζονται μόλις μερικά λεπτά αφότου βγάλουμε το τσιγάρο από το στόμα μας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας από τη στιγμή που θα κόψετε το κάπνισμα.

20 λεπτά
Καθώς εισπνέετε, ο καπνός και η νικοτίνη εισέρχονται στο αίμα σας και η ουσία αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Μόλις τελειώσετε το τσιγάρο, ο ρυθμός της καρδιάς μειώνετε και η αρτηριακή πίεση επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα.

8 ώρες
Το μονοξείδιο του άνθρακα, ένα δηλητηριώδες αέριο που μπορεί να μας σκοτώσει σε μεγάλες ποσότητες, είναι μία από τις 4.000 χημικές ουσίες που εισέρχονται στο σώμα σας όταν καπνίζετε. Η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα αρχίζουν να απομακρύνονται από το σώμα και το οξυγόνο να επιστρέφει στα κανονικά επίπεδα οκτώ ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

24 ώρες
Μια μέρα μετά το τελευταίο τσιγάρο σας, οι πνεύμονές σας θα αρχίσουν να καθαρίζουν τη βλέννα και τα υπολείμματα που άφησε πίσω του το κάπνισμα.

48 ώρες
Η νικοτίνη, ένα τοξικό υγρό, είναι το βασικό ενεργό συστατικό του καπνού και είναι άκρως εθιστική. Το κάπνισμα εξασθενίζει επίσης την ικανότητά σας να μυρίζετε και να γεύεστε. Δύο ημέρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η νικοτίνη αποβάλλεται από το σώμα σας και οι αισθήσεις σας αρχίζουν να βελτιώνονται.

2 έως 12 εβδομάδες
Το κάπνισμα επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος, καθιστώντας τη σωματική δραστηριότητα πολύ πιο δύσκολη. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τη γενική υγεία σας. Η διακοπή του καπνίσματος κάνει την άσκηση πιο εύκολη και βελτιώνει την αναπνοή μετά από μερικές εβδομάδες.

3 έως 9 μήνες
Μερικούς μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η υγεία σας συνεχίζει να βελτιώνεται. Ο βήχας και τα αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από τις βλαβερές χημικές ουσίες του καπνού μειώνονται, καθώς επιδιορθώνονται οι πνεύμονές σας.

1 χρόνος
Το κάπνισμα βλάπτει το τοίχωμα των αρτηριών και προκαλεί συγκέντρωση της λιπαρής ουσίας που λέγεται αθήρωμα και στενεύει τις αρτηρίες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και στηθάγχη. Έναν χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου πέφτει στο μισό από ότι ενός καπνιστή.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/