Γιατί ήταν πιο εύκολο να είσαι αδύνατος το 1980, από ότι σήμερα; Υπάρχει εξήγηση…

images_afame2.jpg

Σίγουρα ένας από τους δυο γονείς σας, κάποιος συγγενής σας, έστω ένας γνωστός σας, τουλάχιστον 20 χρόνια μεγαλύτερος από εσάς, έχει πει την εξής φράση: «εγώ στην ηλικία σου, έτρωγα τα ίδια με σένα και ήμουν πιο αδύνατος» ή «εμείς στην ηλικία σας, δεν τρώγαμε αυτά που τρώτε εσείς σήμερα και ήμασταν πιο αδύνατοι» ή «εγώ μέχρι πριν 20 χρόνια ήμουν πάντα σταθερός/η στα κιλά μου και δεν πάχαινα ποτέ».

Τελικά, μήπως υπάρχει μια αλήθεια σε αυτές τις φράσεις που μέχρι σήμερα αγνοούσαμε;

Αν δεχτούμε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει μετατρέψει μικρούς και μεγάλους σε «γενιά του καναπέ», όπου η φυσική δραστηριότητα έχει μειωθεί δραματικά και η διατροφή μας περιλαμβάνει συνήθως έτοιμο φαγητό, πλούσιο σε θερμίδες και κορεσμένα λίπη, τότε αυτόματα αντιλαμβανόμαστε τους κύριους λόγους που παχαίνουμε ευκολότερα από ότι οι «νυν γηραιότεροι» από εμάς, στην ηλικία μας.

Μια σύγχρονη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση των γονιών μας – δίνοντας μερικές ακόμα πιο πολύπλοκες αιτίες πάχυνσης, οι οποίες δεν είναι τόσο φανερές, ωστόσο έχουν τεκμηριωθεί σε ένα αρκετά μεγάλο δείγμα πληθυσμού!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ενήλικες που ζούσαν στη δεκαετία του ’70 μπορούσαν να τρώνε περισσότερο φαγητό και να ασκούνται λιγότερο, χωρίς να παίρνουν πολύ βάρος,τη στιγμή που σήμερα όσοι λαμβάνουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων και ασκούνται, παρουσιάζουν μεγαλύτερο βάρος και παχαίνουν πιο εύκολα.

Η έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity Research & Clinical Practice εντόπισε ταδιατροφικά σχήματα 36.400 Αμερικανών μεταξύ 1971 και 2008, καθώς και τα αρχεία καταγραφής δραστηριότητας 14.419 ατόμων μεταξύ 1988 και 2006, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε και ασκούνται ακριβώς όπως και οι άνθρωποι που ζούσαν στην τελευταία χιλιετία, ζυγίζουν περίπου 10% περισσότερο σήμερα. Επίσης, ένας ενήλικας που ζούσε τη δεκαετία του ’80 ασκούνταν και έπαιρνε ακριβώς τον ίδιο αριθμό θερμίδων και θρεπτικών συστατικών από τις τροφές με έναν ενήλικα, το 2015 είχε μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (BMI) κατά 2.3 μονάδες.

Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η διαχείριση του βάρους είναι πολύ πιο σύνθετη από την εξισορρόπηση των θερμίδων που τρώμε και των θερμίδων που καίμε.

Οι ερευνητές έδωσαν τα αποτελέσματα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και σύμφωνα με τη θεωρία τους, οι παράγοντες που παχαίνουν τους ανθρώπους με την πάροδο των χρόνων οφείλονται στους ρύπους, στα αντιβιοτικά και στα φυτοφάρμακα που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα και είναι υπεύθυνα για την αλλαγή στις ορμονικές διεργασίες που ρυθμίζουν τον έλεγχο του βάρους.

Αυτή ή έρευνα συνάδει με μια δημοσίευση του Δρ. Τσουκαλά, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα τρόφιμα που τρώμε σήμερα, δεν ίδια με αυτά που έτρωγαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας πριν 50 χρόνια. Στερούνται θρεπτικών συστατικών, γεγονός που συνδέεται άμεσα με έλλειψη σημαντικών βιταμινών και μετάλλων. Η έλλειψη ενός και μόνο θρεπτικού συστατικού μπορεί να διαταράξει ολόκληρο το μεταβολικό μονοπάτι και να αυξήσει ή να μειώσει το βάρος μας.

Επίσης, και από παλιότερες έρευνες, η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί ισχυρά με ενδοκρινικές και άλλες σοβαρές διαταραχές , οι οποίες προκαλούνται από τα αντιβιοτικά και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη καλλιέργεια, τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της διατροφής.

Από την άλλη, ο τρόπος ζωής μας, όπως η έκθεση στο φως τη νύχτα, το άγχος και ορισμένα αντικαταθληπτικά φάρμακα, το φαγητό αργά το βράδυ, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες στην διαταραχή της υγείας μας, κα κάνουν ακόμα πιο αισθητή της διαφορά μεταξύ της ζωής των ενηλίκων του 1970 και των ενηλίκων του 2015!

Τέλος, οι επιστήμονες μελετώντας το μεταβολισμό μας γενετικά υποστηρίζουν ότι το εντερικό μικροβίωμα (η χλωρίδα δηλαδή του εντέρου και τα βακτήρια που την αποτελούν) μεταλλάσσεται λόγω της αυξημένης κατανάλωσης των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών και της κρεατοφαγικής δίαιτας σε βαθμό που επηρεάζει όχι μόνο το βάρος μας αλλά και την ψυχική μας κατάσταση. Ένας άνθρωπος με ασθενές έντερο, παρουσιάζει διαταραγμένη διάθεση, ορμονικές μεταβολές οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη και δυσκολεύουν την απώλεια βάρους.

Ουσιαστικά, αυτό που παχαίνει το σύγχρονο άνθρωπο δεν είναι το ποσό των θερμίδων που λαμβάνει καθημερινά, αυτό καθ’αυτό, όσο :

• η ποιότητα των τροφίμων (φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά, μεταλαξιογόνα)

• το άγχος και η αλόγιστη χρήση φαρμάκων

• η γενετική μετάλλαξη του εντέρου που οφείλεται στα πρόσθετα των τροφίμων

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η μητέρα σας επιβεβαιώθηκε. Ήταν όντως, 5 – 7 κιλά λιγότερα από ότι είστε εσείς σήμερα στην ίδια ηλικία, τρεφόταν με πιο ποιοτικά τρόφιμα, ζούσε σε μια δεκαετία όπου η γυμναστική αποτελούσε το lifestyle της εποχής, είχε λιγότερο άγχος και πιο ενεργό μεταβολισμό!

Τι μπορείτε να κάνετε;

• Επιλέξτε βιολογικά προϊόντα

• Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά σας, ώστε να απομακρύνεται ένα ποσοστό φυτοφαρμάκων. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε τον τρόπο καλλιέργειάς τους αφαιρέστε και το εξωτερικό περίβλημα όπου είναι δυνατόν.

• Προστατέψτε το έντερό σας με γιαούρτι πρόβειο, κεφίρ ή συμπλήρωμα προβιοτικών.

• Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και το φαγητό έξω από το σπίτι

• Ασκηθείτε καθημερινά

• Αποβάλλετε το άγχος

• Κοιμηθείτε καλά, κυρίως το βράδυ

…και δείτε τη ζυγαριά να ξεκολλάει, χωρίς ιδιαίτερο κόπο!

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος