Λιποαναρρόφηση: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

images_abodytite.jpg

Λιποαναρρόφηση
Τι είναι;

Η λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία έχει ως στόχο τηναφαίρεση του περιττού λίπους από περιοχές του σώματος όπου η συσσώρευσή του είναι μεγαλύτερη από την επιθυμητή. Η συγκεκριμένη επέμβαση επιτυγχάνει ουσιαστικά την αναδιαμόρφωση του περιγράμματος του σώματος σε περιοχές όπου η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα δεν μπορούν να βοηθήσουν και γίνεται κυρίως για λόγους αισθητικής.

Οι περιοχές στις οποίες συσσωρεύεται περισσότερο λίπος είναι οι γλουτοί και οι μηροί, τα γόνατα, τα μπράτσα, στις γυναίκες και η κοιλιά και στους άντρες.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως το βάρος, του ατόμου, η ηλικία και η ελαστικότητα του δέρματος. Ένα άτομο μικρότερης ηλικίας σίγουρα θα δει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, διότι το σώμα του είναι πιο ελαστικό και εύπλαστο. Επίσης, τα άτομα με φυσιολογικό βάρος βλέπουν καλύτερα αποτελέσματα και αυτοί που ασκούνται ταυτόχρονα μειώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων.

Εδώ, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η λιποαναρρόφηση ΔΕΝ είναι μέθοδος αδυνατίσματος, ούτε τρόπος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Το άτομο που αποφασίζει να απομακρύνει το περιττό λίπος από συγκεκριμένες περιοχές του σώματός του θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, να ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή και να εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητά του πριν και μετά την επέμβαση, ώστε να διατηρήσει για περισσότερο καιρό το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λιποαναρρόφηση εάν δεν υιοθετήσουν μακροπρόθεσμα μια υγιεινή διατροφή, έχουν 300% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ξανά τα ανεπιθύμητα κιλά που αφαίρεσαν με την επέμβαση.

Πως γίνεται μια λιποαναρρόφηση:

Ο χειρουργός σας θα σας εξηγήσει όλες τις μεθόδους που υπάρχουν και είναι οι κατάλληλες για εσάς.

Η τεχνική της λιποαναρρόφησης εξελίσσεται διαρκώς και υπάρχουν πολλές καινούργιες τεχνικές οι οποίες είναι λιγότερο επεμβατικές και ανώδυνες, όπως η λιποαναρρόφηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων.

Ο βασικός παράγοντας για την ομαλή διεξαγωγή της επέμβασης, είναι ο ασθενής να χάσει μέσω διατροφής και συστηματικής άσκησης το περιττό βάρος σώματος που επιθυμεί ώστε ο ιατρός μετά στο χειρουργείο να μπορεί να «σμιλέψει» ευκολότερα τις «προβληματικές» περιοχές του σώματος.

Επίσης, θα πρέπει ο ασθενής να γνωρίζει ότι η μέγιστη ποσότητα λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί από το σώμα, σε κάθε λιποαναρρόφηση είναι μέχρι 3 λίτρα λίπους. Μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής για την υγεία. Μέσω της απώλειας βάρους πριν από την επέμβαση «ταλαιπωρούμε» λιγότερο το σώμα μας από τις επεμβάσεις και έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, για περισσότερο καιρό.

Η λιποαναρρόφηση γίνεται με κάποιου είδους αναισθησία. Μεγάλη ποικιλία τύπων αναισθησίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάνω στις διαδικασίες της λιποαναρρόφησης. Μπορεί να είναι η τοπική, ή και ολική ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες θα επέμβει, ο ιατρός σας. Σε περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με μικρό ποσοστό λίπους ή περιορισμένου αριθμού σημείων του σώματος η λιποαναρρόφηση μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτω από τοπική αναισθησία, όπου μουδιάζει μόνο η συγκεκριμένη περιοχή.

Όσον, αφορά στο τεχνικό κομμάτι, συνήθως γίνονται κάποιες πολύ μικρές τομές κάτω από σημείο στο οποίο θέλουμε να αφαιρέσουμε το περίσσιο λίπος. Εκεί, τοποθετείται μία λεπτή κάνουλα (σωλήνα) μέσω της οποίας «τραβάμε» το λίπος. Στη συνέχεια, οι τομές ράβονται με ένα-δύο ράμματα.

Ο/η ασθενής θα πρέπει να πάρει αντιβίωση για μερικές ημέρες προληπτικά ,για να ανασταλεί οποιαδήποτε περίπτωση μόλυνσης.

Επίσης, για έναν περίπου μήνα θα πρέπει να φοράει ειδικούς εφαρμοστούς ελαστικούς επιδέσμους στις περιοχές που αναρρώνουν (κορσέ) που σκοπό έχει να «πιέσει» τις περιοχές όπου έχει γίνει η επέμβαση, να αναδιαμορφώσει το περίγραμμα του σώματος και να περιορίσει το πρήξιμο και τις μελανιές.

Η θεραπεία είναι μία σταδιακή διαδικασία. H γυμναστική επιβάλλεται μετά το πέρας των πρώτων 6 εβδομάδων από τη στιγμή της επέμβασης. Η κίνηση των μυών (αφού έχει «επουλωθεί» το κενό που έχει δημιουργηθεί από την επέμβαση), βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση των περιοχών του σώματος και στην αναδιάπλασή του.

Μόλις το πρήξιμο αρχίσει να φεύγει, περίπου στο μήνα, αρχίζει και φαίνεται και το τελικό αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης. Μετά τους 6 μήνες, θα δείτε το οριστικό αποτέλεσμα της επέμβασης, το οποίο θα πρέπει και να διατηρήσετε.

Τι γίνεται μετά την επέμβαση:

Αν και τα λιποκύτταρα αφαιρούνται μόνιμα μετά την λιποαναρρόφηση, αυτό δε συνεπάγεται ότι ο ασθενής δε θα ξαναπαχύνει όταν η διατροφή του δεν είναι η κατάλληλη.

Ο πολλαπλασιασμός των λιποκυττάρων μας γίνεται κατά την παιδική ηλικία. Έτσι, ο αριθμός των λιποκυττάρων ενός ενήλικου ατόμου παραμένει σταθερός. Το μόνο που αλλάζει είναι ο όγκος τους, ο οποίος αυξάνεται κάθε φορά που αυξάνεται το βάρος και το συνολικό λίπος του σώματος.

Γίνεται αντιληπτό, ότι ακόμα και μετά την αφαίρεση ενός αριθμού λιποκυττάρων από μια συγκεκριμένη περιοχή στο σώμα,μια μεγάλη αύξηση του βάρους θα προκαλέσει διόγκωση όλων των λιποκυττάρων του σώματος και κατ’επέκταση των υπαρχόντων λιποκυττάρων στη χειρουργημένη περιοχή. Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης θα μείνουν σταθερά μόνο όταν το βάρος του σώματος μας παραμείνει σταθερό!
Γιατί θα πρέπει να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση μετά την επέμβαση;

Η λιποαναρρόφηση δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκατάστατο της δίαιτας και της συστηματικής άσκησης. Από έρευνα που έκαναν οι γιατροί της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε λιποαναρρόφηση φάνηκε ότι:

• Τα άτομα που ακολουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν βάρος μετά την επέμβαση της λιποαναρρόφησης.

• Περίπου το 43% των ατόμων που υποβάλλονται σε λιποαναρρόφηση και δεν ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή αυξάνουν το σωματικό τους βάρος, στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 2-4 κιλά.

• Τα άτομα που δεν υιοθετούν άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να μην είναι ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης.

• Τα άτομα που υποβάλλονται σε λιποαναρρόφηση είναι τρεις φορές πιθανότερο να πάρουν βάρος εάν δεν ακολουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και τέσσερις φορές πιθανότερο να δουν την ένδειξη στη ζυγαριά να ανεβαίνει χωρίς φυσική δραστηριότητα.

Διατροφή μετά την λιποαναρρόφηση

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν στην μετεγχειρητική θεραπεία. Για την αντιμετώπιση των οιδημάτων, τη διευκόλυνση της αιματικής ροής και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης φλεγμονής συστήνεται η κατανάλωση τροφών με ισχυρή αντιφλογμονώδη δράση όπως είναι τα μήλα, τα πράσινα λαχανικά, το λάδι ελιάς, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (πορτοκάλι, μούρα, φράουλα, ακτινίδιο, λεμόνι, κεράσι, ρόδι, μπρόκολο, σπανάκι κ.α.).

Τέλος, συστήνεται η διαρκής ενυδάτωση του οργανισμού και η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων τα οποία περιέχουν ζάχαρη, επεξεργασμένο αλεύρι, αλάτι και κορεσμένα λίπη.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος