5 μύθοι και αλήθειες για τη βιταμίνη C

images_avitamini-c.jpg

Η πιο γνωστή ίσως βιταμίνη που περιγράφηκε από την εποχή του Ιπποκράτη (2400πχ) που θεραπεύει το σκορβούτο, νόσημα που για αιώνες βασάνιζε την ανθρωπότητα. Ο Σκοτσέζος γιατρός James Lind πρωτοθεράπευσε σκορβούτο με χυμό από γκειπ φρουτ 1753 και η ανακάλυψη της βιταμίνης έγινε το 1933 από τους Albert Szent-Gyorgyi και Charles Glen King δίνοντας το όνομα ασκορβικό οξύ από a-scurvy (αντί-σκορβουτικό). Παρ’ όλα αυτά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά απόδειξη πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων και κακοήθειας.

Δόση >2000 mg αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης. Η ενίσχυση της άμυνας και πρόληψη λοιμώξεων με φαρμακευτικά συμπληρώματα βιταμίνης C αμφισβητείται καθώς δεν έχει τεκμηριωθεί.
1.Οι καπνιστές θα πρέπει να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C
ΑΛΗΘΕΙΑ

Πράγματι, το κάπνισμα, όπως και το αλκοόλ, βοηθούν στην αποβολή της βιταμίνης C από τον οργανισμό.

Η βιταμίνη C, η οποία δεν αποθηκέυεται από τον οργανισμό μας, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εμποδίζει την μετατροπή των νιτρικών αλάτων (π.χ. το τσιγάρο, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, ορισμένα λαχανικά και το μπέικον) σε ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Φυσικά, οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος μπορούν να αποφευχθούν μόνο με τη διακοπή του.
2.Η βιταμίνη C μπορεί να αντιμετωπίσει το κρύωμα
ΜYΘΟΣ:

Δυστυχώς, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, ο χυμός πορτοκαλιού δεν πρόκειται να βοηθήσει τόσο. Σίγουρα, υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν πως οι άνθρωποι που παίρνουν συχνά συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να έχουν πιο ήπια συμπτώματα, και μια άλλη έρευνα έδειξε πως η βιταμίνη C μπορούσε να ελαττώσει τον κίνδυνο κρυολογήματος κατά 50% στους άνδρες αθλητές. Αυτά, όμως, δεν είναι αρκετά στοιχεία, για αυτό και ο ρόλος της στο κρύωμα θεωρείται αμελητέος. Εκεί που ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός, αντίθετα, είναι στην γενικότερη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και αυτό σημαίνει πως πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν τη βιταμίνη καθημερινά.
3.Το πορτοκάλι έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C
ΜΥΘΟΣ:

Κατά γενική ομολογία, ναι διότι έτσι μάθαμε σε μια χώρα η οποία παράγει πορτοκάλια και πολλά άλλα εσπεριδοειδή. Σαφώς, τα εσπεριδοειδή είναι εκπληκτική πηγή της βιταμίνης, αλλά ένα λαχανικό κατέχει την πρωτιά: η κόκκινη πιπεριά. Μια κούπα κομμένη, ωμή κόκκινη πιπεριά περιέχει από 200 μέχρι και 300 mg βιταμίνης C. Άλλες εξαιρετικές πηγές είναι το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το ακτινίδιο, οι φράουλες και ο ανανάς.
4.Η βιταμίνη C βοηθάει στο αδυνάτισμα
ΑΛΗΘΕΙΑ:

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C έχουν συνδεθεί με ανεβασμένο Δείκτη Μάζας Σώματος και ποσοστού σωματικού λίπους. Υπάρχει η πιθανότητα πως η βιταμίνη C μπορεί να επηρεάζει τις δυνατότητες του σώματος να αξιοποιεί το λίπος σαν “καύσιμο”, και κατά την διάρκεια της άσκησης, αλλά και όταν είμαστε αδρανείς. Σίγουρα, πάντως, για να δούμε αποτελέσματα, πρέπει να γυμναζόμαστε και να τρώμε πολλά λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
5. Η υπερβολική βιταμίνη C, προκαλεί παρενέργειες
ΑΛΗΘΕΙΑ:

Η βιταμίνη C ανήκει σε μια κατηγορία βιταμινών, τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, τις οποίες ο οργανισμός δεν μπορεί να αποθηκεύσει και θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά μέσω της διατροφής μας. Αφού το σώμα δεν έχει κάποιο τρόπο να την αποθηκεύσει την βιταμίνη C,θα έπρεπε όταν προσλαμβάνουμε περισσότερη από όση χρειαζόμαστε, να την αποβάλλουμε μέσω των ούρων. Και, αυτή είναι η συνήθη διαδικασία που κάνει το σώμα μας, όσον αφορά τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (B και C.) Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το να λαμβάνουμε υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης C δεν μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες. Το όριο της βιταμίνης C που μπορούμε να πάρουμε είναι τα 2.000 mg. Με μεγαλύτερες ποσότητες από αυτή υπάρχει κίνδυνος φουσκώματος, διάρροιας, ναυτίας και εμετού, καούρας, πονοκεφάλου και αϋπνίας.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολογος-Διατροφολόγος