3 Νέα επιστημονικά δεδομένα για την ευεργετική δράση του καφέ στην υγεία!

images_11_8578243_m.jpg

Ο καφές είναι ίσως το πιο διαδεδομένο ρόφημα σε όλο τον κόσμο, άρρηκτα συνδεδεμένο με το πρωινό μας ξύπνημα και την άμεση ενεργοποίηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου μας. Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στην υγεία μας έχουν αποτελέσει από καιρό ένα αμφιλεγόμενο θέμα, με τους υποστηρικτές του να διαλαλούν την αντιοξειδωτική δράση του στα κύτταρά μας και την βραχυπρόθεσμη ενίσχυση της μνήμης μας και τους «επικριτές» του που ενοχοποιούν την κατανάλωση του για πληθώρα δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία όπως η αϋπνία, ο εκνευρισμός, η δυσπεψία, η αύξηση του καρδιακού ρυθμού και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Το τελευταίο «κύμα» των επιστημονικών στοιχείων ωστόσο, φέρνει καλά νέα στους λάτρεις του καφέ.

Παρακάτω αναφέρονται τα αποτελέσματα τριών νέων επιστημονικών ερευνών που επιβεβαιώνουν ότι ο καφές μπορεί να αποτελέσει μια από τις πιο υγιεινές επιλογές ροφημάτων, με μηδενικές θερμίδες (όταν καταναλώνεται σκέτος) και πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

1.Η προστασία του καφέ ενάντια στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Aν πίνετε πολλούς καφέδες την ημέρα μειώνετε τον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS), σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης φαίνεται να είναι προστατευτική κατά της νόσου του Πάρκινσον και της νόσου του Αλτσχάιμερ. ΄Ετσι τέθηκε το ερώτημα από την Dr. Helen Mowry, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας Johns Hopkins κατά πόσον ο καφές θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλα μέρη του κεντρικού νευρικού συστήματος και να φανεί σωτήριος και για άλλες παρεμφερείς ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Η έρευνα της Dr. Mowry παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στην 67η ετήσια συνάντηση στην Ουάσιγκτον, αυτήν την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την διεθνή επιστημονική κοινότητα, η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια του νευρικού συστήματος που διαταράσσει τη ροή των πληροφοριών εντός του εγκεφάλου και μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος. Τα συμπτώματα της ΣΚΠ είναι απρόβλεπτα και ποικίλουν μεταξύ των ασθενών. Οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται έντονη κόπωση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, μειωμένη κινητικότητα του εντέρου και προβλήματα της ουροδόχου κύστης, κινητικά προβλήματα και έντονο πόνο κυρίως στις αρθρώσεις. Η οργάνωση εκτιμά ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας πλήττει πάνω από 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές σύγκριναν τα δεδομένα από δύο μελέτες, μία σουηδική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.629 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και 2.807 υγιή άτομα, καθώς και μια αμερικανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.159 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και 1.172 υγιή άτομα. Το χαρακτηριστικό στο οποίο επικεντρώθηκαν οι ερευνητές ήταν η κατανάλωση του καφέ από τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, χρόνια πριν από την έναρξη της ασθένειας την οποία σύγκριναν με την κατανάλωση καφέ των υγιών ατόμων που δεν παρουσίαζαν κάποιο νευρολογικό πρόβλημα.

Οι μελέτες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που δεν έπιναν καφέ είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο από ό,τι τα άτομα που κατανάλωναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα σύμφωνα με την Αμερικανική έρευνα και έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα σύμφωνα με την Σουηδική έρευνα. Στην Αμερικανική έρευνα μελέτη οι επιστήμονες έλαβαν υπόψην τους όχι μόνο τον καφέ αλλά και τα καφεϊνούχα ποτά, ενώ στη σουηδική μελέτη επικεντρώθηκαν μόνο στην κατανάλωση του καφέ από τους συμμετέχοντες.

Η Dr. Mowry σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί οριστικά η προστατευτική δράση του καφέ στην σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς τα αποτελέσματα είναι «ρευστά» διότι η κατανάλωση του καφέ επηρεάζει και άλλους παράγοντες όπως η όρεξη.

Επίσης, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, αν τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες τότε θα πρέπει οι επιστήμονες να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο και να βρουν ποια από τις πολλές σημαντικές χημικές ενώσεις του καφέ είναι αυτή στην οποία οφείλεται η προστατευτική του δράση ενάντια στην σκλήρυνση κατά πλάκας. Η καφεΐνη είναι μια «ελκυστική» υποψήφια ένωση καθώς μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οπότε πιθανόν να βοηθάει στην καταπολέμηση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ωστόσο, τα στοιχεία της μελέτης δεν δείχνουν καμιά θετική επίδραση του καφέ στα συμπτώματα των ήδη πασχόντων. Αντίθετα, η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη και να αυξήσει τα προβλήματα στην ούρηση που παρουσιάζουν ορισμένοι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όσο για το αν θα πρέπει να πίνουμε περισσότερο καφέ ως προληπτικό μέτρο κατά της σκλήρυνσης, οι ερευνητές συμβουλεύουν το αντίθετο. Μια μέτρια κατανάλωση καφέ 1 με 2 φλιτζάνι ημερησίως μπορούν να μας χαρίσουν όλα τα οφέλη του καφέ όπως είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση και η προστασία των κυττάρων από την οξείδωση.


    Pages: 1
  • 2
  • 3