3 Νέα επιστημονικά δεδομένα για την ευεργετική δράση του καφέ στην υγεία!

images_11_8578243_m.jpg

2.Αγαπάτε τον καφέ; Το ίδιο και η καρδιά σας

Σύμφωνα με τον Dr. Gregg Fonarow, καθηγητή καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια η κατανάλωση καφέ (3 με 5 φλιτζάνια ημερησίως) σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε μια έκθεση της Dietary Guidelines Advisory Committee (Διαιτητικές Οδηγίες από τη συμβουλευτική επιτροπή διατροφής 2015) η οποία υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία μας που συνδέονται με την υψηλή κατανάλωση καφέ είναι ελάχιστες, σε σχέση με τα οφέλη που αποκομούμε με την κατανάλωση ακόμα και πέντε φλιτζανιών καφέ καθημερινά. Στα οφέλη αυτά συμπεριλαμβάνεται εκτός των άλλων και η μείωση του κινδύνου ανάπτυξης υπέρτασης και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η ομάδα Guallar συνέλεξε στοιχεία για περισσότερους από 25.000 άνδρες και γυναίκες που ζουν στη Νότια Κορέα. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 41 ετών και κανείς από τους δεν εμφάνιζε «σημάδια» καρδιακής νόσου.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας εξέτασης, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με το τι έτρωγαν και τι έπιναν πριν από τις καθιερωμένες εξετάσεις τους. Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία για να προσδιοριστεί το ποσό του ασβεστίου που είχε δημιουργηθεί στις αρτηρίες της καρδιάς τους. Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντας ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τις συνυπάρχουσες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη.

Επιπροσθέτως έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου και τη διαιτητική πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα της σάρωσης με την αυτο-αναφερόμενη καθημερινή κατανάλωση καφέ των συμμετεχόντων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη άλλους πιθανούς παράγοντες καρδιακού κινδύνου όπως το κάπνισμα, η άσκηση και το οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.

Από τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι όταν η κατανάλωση του καφέ ήταν αυξημένη, η ποσότητα του συσσωρευμένου ασβεστίου στην καρδιά ήταν μειωμένη ενώ την μικρότερη συσσώρευση ασβεστίου εμφάνισαν τα άτομα που έπιναν πέντε αντί για τρία φλιτζάνια καφέ μέσα στη ημέρα.

Από παλαιότερες έρευνες σχετικά με την επίδραση του καφέ στην λειτουργία της καρδιάς έχει βρεθεί το χλωρογενικό οξύ, που συναντάται σχεδόν αποκλειστικά στον καφέ είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.


    Pages: 1
  • 2
  • 3