3 Νέα επιστημονικά δεδομένα για την ευεργετική δράση του καφέ στην υγεία!

images_11_8578243_m.jpg

3.Ο καφές συμβάλλει στην ακεραιότητα του DNA και την προστασία των κυττάρων

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περίπου 1.000 αντιοξειδωτικά συστατικά στους κόκκους του μη επεξεργασμένου καφέ, και εκατοντάδες περισσότερα αντιοξειδωτικά τα οποία αναπτύσσονται κατά τη διαδικασία ψησίματος του καφέ. Ο καφές περιέχει πολυφαινόλες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καφεΐνη μια διεγερτική ουσία, και ανόργανα άλατα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναφέρει τον καφέ ως το καφέ ως μια από τις σημαντικότερες αντιοξειδωτικές τροφές. Ο Edward Giovannucci, ερευνητής του Harvard, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» ανέφερε ότι ο καφές έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες ακόμα και από τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης σύμφωνα με σχετική ελβετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Agricultural and Food Chemistry», ο καφές έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το πράσινο τσάι και το κακάο.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, μια υποκείμενη αιτία πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, της αρτηριοσκλήρωσης και εμφάνισης πολλών τύπων τύπους καρκίνου. Μπορούν επίσης να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες απαντώνται φυσικά ως μέρος της καθημερινής μεταβολικές λειτουργίες, αλλά η οποία μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες που οδηγεί σε χρόνια νόσο. Με απλά λόγια, τα αντιοξειδωτικά μας βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς σε μικροκυτταρικό-επίπεδο καθώς προστατεύουν τα κύτταρά μας από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Κατά τη διάρκεια της νέας έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition διαπιστώθηκε ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να συμβάλει στην ακεραιότητα του DNA μας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν οι άντρες που κατανάλωναν ένα μείγμα γνωστού ψημένου καφέ(Arabica) ο οποίος είναι πλούσιος σε δραστικές αντιοξειδωτικές ενώσεις, παρουσίασαν λιγότερα διαλείμματα για τους κλώνους του DNA των λευκών αιμοσφαιρίων σε σύγκριση με τους μάρτυρες γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει την οξειδωτική βλάβη στα περιφερικά λευκά αιμοσφαίρια (WBC), όπως είχε αναφερθεί και σε παλιότερες έρευνες.

Τα χλωρογενικά οξέα, είναι γνωστό ότι έχουν μια ποικιλία χαρακτηριστικών που προάγουν την υγεία καθώς έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Για παράδειγμα,το καφεοϋλοκινικό οξύ (CQA) αυξάνει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ενζύμων που υπάρχουν στο κύτταρο και επίσης «καθαρίζει» τα επιβλαβή μόρια που ονομάζονται αντιδραστικά είδη οξυγόνου ή ελεύθερες ρίζες.

Βιβλιογραφία

Bakuradze T, Lang R, Hofmann T, Eisenbrand G, Schipp D, Galan J, Richling E. Consumption of a dark roast coffee decreases the level of spontaneous DNA strand breaks: a randomized controlled trial. Eur J Nutr. 2015 Feb;54(1):149-56.

Lopez-Garcia E, van Dam RM, Li TY,Rodriguez-Artalejo F, Hu FB. The Relationship of Coffee Consumption with Mortality. Ann Intern Med. 2008;148:904-914.

American Academy of Neurology news release , accessed 24 February 2015 via Newswise.

Additional source: National Multiple Sclerosis Society, Multiple sclerosis FAQs , accessed 24 February 2015.

Χρονόπουλος Α. Απόστολος

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


    Pages: 1
  • 2
  • 3