Ισορροπημένη διατροφή για vegetarians και vegans

images_12_6050175_m.jpg

Η διαφορά μεταξύ vegan και vegetarian(χορτοφάγοι), είναι ότι οι vegans εξαλείφουν όλα τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένων γαλακτοκομικών και άλλα προιόντα που παράγονται από τα ζώα όπως τα αυγά. Αυτοί που ακολουθούν έναν vegan τρόπο ζωής γενικά δεν φορούν δέρμα και αποφεύγουν τα προϊόντα που κατασκευάζονται από ζώα όπως μαλλί, μετάξι και δέρμα ζώων. Οι Vegans τρέφουν τεράστια συμπόνια για τα ζώα και η στάση τους αποτελεί βασική αρχή και πεποίθηση στη ζωή τους.Οι Vegetarians (χορτοφάγοι), δεν τρώνε κρέας, ψάρι ή πουλερικά, αλλά έχουν την τάση να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες.

Υπάρχουν οι:

Οι Μερικώς χορτοφάγοι (semi-vegetarian), οι οποίοι καταναλώνουν επιλεκτικά κάποια είδη κρέατος ή ακόμα καταναλώνουν σε πολύ μικρές ποσότητες

Οι Γαλάκτο-χορτοφάγοι(lacto-vegetarian), οι οποίοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά αποκλείουν από το διαιτολόγιο τους όλα τα είδη κρέατος, τα ψάρια και τα αυγά

Oι Γαλακτο- ωο-χορτοφάγοι (lacto-ovo vegetarian)τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα και αποκλείουν από τη διατροφή τους κάθε ζωικό.

Oι Ωο-χορτοφάγοι (Ovo- vegetarian), όπου καταναλώνουν μόνο αυγά όχι γάλα, κρέας, ψάρι και ο,τι ζωικό.

Οι χορτοφάγοι επίσης δεν τρώνε προϊόντα που περιέχουν ζελατίνη ή άλλα προϊόντα με βάση το κρέας. Επίσης υπάρχουν οι Vegan(αυστηρά χορτοφάγοι) οι οποίοι αποκλείουν από το διαιτολόγιο τους όλα τα είδη κρέατος, τα ψάρια, αλλά και όλα τα ζωικής προέλευσης προϊόντα (τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι).

Σύμφωνα με τον USDA οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να καλύψουν όλες τις συστάσεις για τα θρεπτικά συστατικά. Το κλειδί είναι να καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων και το σωστό ποσό των τροφίμων για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας σε θερμίδες. Ακολουθήστε τις συστάσεις της ομάδας τροφίμων για την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητάς σας για να πάρετε τη σωστή ποσότητα τροφής και την ποικιλία των τροφών που απαιτούνται για την επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά. Τα θρεπτικά συστατικά που ένας χορτοφάγος θα πρέπει να επικεντρωθεί στην περιλαμβάνουν πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12.