Η Νηστεία της Σαρακοστής και τα οφέλη της στην υγεία

images_10_5854322_m.jpg

Αν αποφασίσετε να νηστέψετε κάντε το σωστά

Ακολουθήστε την παραδοσιακή μέθοδο ώστε να προσλάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και να αποφύγετε την αύξηση του βάρους.

• Αποκλείστε από την διατροφή σας οποιαδήποτε επεξεργασμένη τροφή του εμπορίου και επιλέξτε τροφές που βρίσκονται στη φύση. Διαλέξτε φρούτα και λαχανικά εποχής και αν έχετε τη δυνατότητα φάτε προϊόντα που εσείς καλλιεργείτε ή βιολογικής καλλιέργειας.

• Προσθέστε τρόφιμα όπως όσπρια, λαχανικά και δημητριακά και αφήστε για λίγο στην άκρη το κρέας και τα προϊόντα του όπως το γάλα, το γιαούρτι, τα αλλαντικά. Η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέεται με έλλειψη σημαντικών βιταμινών και μετάλλων όπως η Β12, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Αν ανήκετε σε κάποια ειδική κατηγορία όπως είναι οι ασθενείς, οι έγκυες και τα μικρά παιδιά αποφύγετε ένα ακραίο σχήμα νηστείας και μην αποκλείσετε το ψάρι και το αυγό από τη διατροφή σας.

• Μειώστε την ποσότητα του φαγητού σας. Η νηστεία διδάσκει την εγκράτεια και είναι ένας τρόπος για να αντιληφθούμε ότι τα περισσότερα από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά και σε υπερβολικές ποσότητες, στην πραγματικότητα δεν τα έχουμε ανάγκη.

• Αυξήστε την κατανάλωση των λαχανικών και των φρούτων και προτιμήστε τα στην πιο φυσική μορφή τους, κυρίως σε σαλάτα. Εκμεταλλευτείτε τα χόρτα της εποχής όπως το σπανάκι, τα ραδίκια, το σέλινο, τα σέσκουλα, την τσουκνίδα, και απολαύστε τα βραστά με λεμόνι. Εκτός από φυτικές ίνες διαθέτουν σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης, φτιάξτε χυμούς από διάφορα φρούτα και λαχανικά όπως ο χυμός: πορτοκάλι, μανταρίνι, παντζάρι, σπανάκι και αχλάδι. Είναι «αποτοξινωτικοί» και «γεμάτοι» βιταμίνες.

• Αν αποκλείσετε ακόμη και το ψάρι από το διαιτολόγιο σας τις μέρες της Σαρακοστής θα πρέπει να αυξήσετε τις μερίδες των οσπρίων μέσα στην εβδομάδα καθώς επίσης να καταναλώνετε 3-4 φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι. Είναι μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών που αν συνδυαστούν σωστά με άλλες φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως το ρύζι μπορούν να δημιουργήσουν εξίσου σημαντικές πρωτεΐνες με αυτές του κρέατος.

• Βοηθήστε το σώμα σας να αποτοξινωθεί γρηγορότερα ενσωματώνοντας μια μορφή άσκησης στην καθημερινότητά σας. Η άσκηση ενισχύει την σωματική υγεία και την εγκεφαλική λειτουργία.

Η καθαρά χορτοφαγική διατροφή αποτελεί έναν διαφορετικό τρόπο ζωής σε πολλά επίπεδα και αν δεν γίνει σωστά και μεθοδευμένα μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Ωστόσο, η υιοθέτηση της για τις ημέρες της νηστείας έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην σώμα και το πνεύμα μας. Μπορεί να μας χαρίσει ευεξία, περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση. Σύμφωνα με τα παραπάνω μια νηστίσιμη διατροφή περιορισμένων θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του βάρους και στην αποτοξίνωση του οργανισμού χωρίς να προκαλέσει καμία διατροφική έλλειψη. Αντίθετα, αν η διατροφή στηρίζεται στην κατανάλωση ακατέργαστων τροφών όπως η πατάτα, η βρώμη, το καστανό ή άγριο ρύζι, το κινόα, οι καρποί και τα ωμά λαχανικά θα βελτιώσει σημαντικά τις τιμές στου ζαχάρου και της πίεσης και θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

Βιβλιογραφία

Karaagaoglu N & Yucecan S, «Some behavioral changes observed among fasting subjects, their nutritional habits and energy expenditure in Ramadan. Int J Food Sci Nutr 51, 2000, σελ. 125–134.

Does the periodic vegetarianism of Greek Orthodox Christians benefit blood pressure? Sarri K, Linardakis M, Codrington C, Kafatos A. Source: Department of Social Medicine, University of Crete, School of Medicine, Greece.

Altomare R. et al. The mediterranean diet: a history of health. Iran J Public Health. 2013 May 1;42(5):449-57.

Χρονόπουλος Α. Απόστολος

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


    Pages: 1
  • 2
  • 3