Η Νηστεία της Σαρακοστής και τα οφέλη της στην υγεία

images_10_5854322_m.jpg

Μπαίνουμε στην περίοδο της Σαρακοστής και όλο και περισσότερος κόσμος σκέπτεται να ακολουθήσει τις Θρησκευτικές παραδόσεις και να βγάλει από το διαιτολόγιο του το κρέας και τα προϊόντα του ή ακόμη και να ακολουθήσει μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή τις Σαρακοστιανές ημέρες.

Τι σημαίνει νηστεία;

Από την αρχαιότητα η νηστεία συνηθιζόταν ως μέσο κάθαρσης, εξιλασμού και δοκιμασία που βοηθούσε τους ανθρώπους να πλησιάσουν το Θεό.

«Ετυμολογικά η λέξη νηστεία -νη-εσθίω- σημαίνει δεν τρώγω. Επίσης, συναινεί αποχή από τα πάθη και τις αδυναμίες μας». Δεν περιορίζεται μόνο στην ποιότητα, αλλά και στην ποσότητα του φαγητού και σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει την υπερκατανάλωση υδατανθράκων και επεξεργασμένων τροφίμων όπως συνηθίζεται από τους νεότερους πιστούς.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία θέτει διατροφικούς περιορισμούς και ορίζει νηστεία για τουλάχιστον 180 μέρες το χρόνο, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι Τετάρτες και οι Παρασκευές. Στην δίαιτα αυτή η οποία εξυπηρετούσε θρησκευτικούς σκοπούς, οφείλεται και ο υψηλός μέσος όρος επιβίωσης που είχαν στο παρελθόν οι Έλληνες και σε κάποιο βαθμό εξακολουθούν να έχουν σε σχέση με άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς. Η διατροφή τους στηριζόταν καθαρά στα λαχανικά, τα δημητριακά και τα όσπρια, η ποσότητα του κρέατος ήταν περίπου 35-40 γρ ημερησίως(ενώ στις μέρες μας είναι τριπλάσια) και πάντα το γεύμα συνοδευόταν από ένα ποτήρι κρασί. Σαράντα ημέρες πριν από το Πάσχα, ακόμα και το κρασί έφευγε από το τραπέζι και οι ποσότητες του φαγητού μειώνονταν ως ένδειξη εγκράτειας και πίστεως. Η διατροφή αυτή είχε αρκετά οφέλη για την υγεία των Μεσογειακών λαών που ακολουθούσαν το πρόσταγμα της Εκκλησίας. Σε σχετική έρευνα φάνηκε πως οι Κρήτες την δεκαετία του ‘60 που ακολουθούσαν το παραπάνω διατροφικό σχήμα είχαν το μεγαλύτερο όριο επιβίωσης, το μικρότερο ποσοστό καρδιοπαθειών και χαμηλότερες τιμές χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, τα επίπεδα του σακχάρου των συμμετεχόντων κυμαίνονταν σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ η παχυσαρκία και ο διαβήτης εμφανίστηκε μετά τη δεκαετία του ’80 στους συγκεκριμένους κατοίκους, όταν εμφανίστηκαν και τα πρώτα καταστήματα junk food.


    Pages: 1
  • 2
  • 3