Μήπως το άγχος σας παχαίνει;

images_8_4107539_m.jpg

Πως μπορούμε να πετύχουμε την ορμονική ισορροπία και να χάσουμε βάρος;

• Ο κύριος στόχος για την επίτευξη του ιδανικού σας βάρους δεν είναι η πτώση τον κιλών στη ζυγαριά αλλά η υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών καθ’ολη τη διάρκεια της ζωής σας. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να ανυνατίσετε και να κρατήσετε μακριά τα περιττά κιλά.

• Σταματήστε να ζυγίζεστε, συχνά. Όπως είδαμε, το συχνό ζύγισμα, όχι μόνο επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία σας αλλά αντίθετα μπορεί να αυξήσει και το βάρος σας.

• Αφήστε τις διάφορες δίαιτες στην άκρη και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Όλες αυτές οι συνεχείς – διαφορετικές- στερητικές και εξαντλητικές δίαιτες δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν να χάσει τα κιλά του και το κυριότερο… να διατηρήσει το νέο του βάρος για καιρό. Γι’αυτό σταματήστε να αγχώνεστε και να ακολουθείτε τέτοιου είδους προγράμματα.

• Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και κάντε ένα βήμα τη φορά. Θέστε ως στόχο την απώλεια βάρους αλλά μην προσκολλήστε σε αυτό. Υπάρχουν τόσα πράγματα στην καθημερινότητα που μας αγχώνουν, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ένα ακόμα που στην ουσία θα έπρεπε να μας δημιουργεί θετικά συναισθήματα καθώς πρόκειται για μια κίνηση αγάπης ως προς τον εαυτό μας που μας φέρνει πιο κοντά στην εξασφάλιση όχι μόνο του ιδανικού βάρους αλλά προάγει την καλή υγεία

• Βάλτε στη ζωή σας τη φυσική δραστηριότητα. Λειτουργεί ακριβώς αντίθετα με το μηχανισμό του άγχους που αναφέραμε. Η άσκηση βοηθάει στην έκκριση των ουσιών της «χαράς και της ευφορίας». Η επίδραση της άσκησης στην διάθεσή μας καλείται συχνά «η ευφορία του μαραθωνοδρόμου» και οφείλεται στην έκκριση ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι ουσίες που χημικά και λειτουργικά μοιάζουν με τα οπιοειδή και μπορούν να επιδράσουν θετικά στη διάθεση. Η άσκηση συνιστάται όχι μόνο για την απώλεια βάρους αλλά και για την για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών.

Βιβλιογραφία

Andrews RC, Herlihy O, Livingstone DEW, Andrew R, Walker BR. Abnormal cortisol metabolism and tissue sensitivity to cortisol in patients with glucose intolerance. J Clin Endocrinol Metab. 2002;87(12):5587-5593.

Epel ES, McEwen B, Seeman T, et al. Stress and body shape: Stress-induced cortisol secretion is consistently greater among women with central fat. Psychosom Med. 2000;62(5):623-632.

Vining RF, McGinley RA. The measurement of hormones in saliva: Possibilities and pitfalls. J Steroid Biochem. 1987;27(1-3):81-94.

Pouwer F1, Kupper N, Adriaanse MC. Does emotional stress cause type 2 diabetes mellitus? A review from the European Depression in Diabetes (EDID) Research Consortium.

Wabitsch M1, Funcke JB, Lennerz B, Kuhnle-Krahl U, Lahr G, Debatin KM, Vatter P, Gierschik P, Moepps B, Fischer-Posovszky P. Biologically inactive leptin and early-onset extreme obesity. N Engl J Med. 2015 Jan;372(1):48-54.

Χρονόπουλος Α. Απόστολος

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος