Μήπως το άγχος σας παχαίνει;

images_8_4107539_m.jpg

Πως λειτουργεί το άγχος;

Η παροδική πίεση μερικές φορές φαίνεται να είναι επωφελής καθώς μας κρατάει σε εγρήγορση και μας κάνει πιο δραστήριους και ορισμένες φορές πιο δημιουργικούς. Το ίδιο συνέβαινε και με τον πρωτόγονο άνθρωπο ο οποίος ήταν σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή όταν ερχόταν αντιμέτωπος με διάφορους κινδύνους. Τότε ενεργοποιούνταν διάφοροι μηχανισμοί και εκκρίνονταν ορμόνες ως απάντηση στον κίνδυνο για να προστατέψουν τον πρωτόγονο άνθρωπο δίνοντάς του τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει, η οποία μεταφράζεται ως «ενέργεια ή δύναμη».

Οι ορμόνες μας ουσιαστικά μας δίνουν «την βιοχημική δύναμη» που χρειαζόμαστε για την καταπολέμηση μιας στρεσογόνας κατάστασης. Ωστόσο, όταν υπάρχει ορμονική ανισορροπία το σώμα δεν μπορεί εύκολα να ανταπεξέλθει και ενεργοποιεί άλλους μηχανισμούς «διάσωσης».

Ο σημερινός άνθρωπος δεν έρχεται αντιμέτωπος με άγρια θηρία. Όμως οι ορμόνες «κινδύνου» ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια του στρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Όλες οι ορμόνες σε φυσιολογικές συνθήκες λειτουργούν προστατευτικά για το σώμα. Όταν όμως το στρες προκαλέσει «ορμονική ανισορροπία» τότε στρέφονται εναντίον του οργανισμού. Η κορτιζόνη και η αδρεναλίνη για παράδειγμα, εκκρίνονται ως απάντηση στο στρες για να προστατέψουν τον οργανισμό και να τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί στις εξωτερικές συνθήκες. Όταν όμως η έκκρισή τους γίνεται παρατεταμένα ακόμα και μετά το πέρας της στρεσογόνας κατάστασης, το σώμα καταπονείται και δεν λειτουργεί σωστά.