Μήπως το άγχος σας παχαίνει;

images_8_4107539_m.jpg

Το άγχος μπορεί να δημιουργείται πολύ συχνά μέσα στη μέρα σας: κατά την διάρκεια της πειθάρχησης των παιδιών σας, τις ώρες αιχμής στη δουλειά σας, στην προσπάθεια διαχείρισης των οικονομικών σας, στις αντιπαραθέσεις που δημιουργούνται με άλλα άτομα, ακόμα και την φάση που προσπαθείτε να ισορροπήσετε το βάρος σας.

Πολύ συχνά ακούμε άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα να παραπονιούνται για την ένδειξη της ζυγαριάς που είναι σταθερή ενώ οι ίδιοι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να χάσουν τα κιλά που τους επιβαρύνουν.Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν εν αγνοία τους είναι η διαρκής ενασχόλησή τους με το δείκτη της ζυγαριάς. Η ένδειξη της ζυγαριάς όπως έχουμε πει εδώ επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Η ζυγαριά είναι ένα μέσο που μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο μας, μας βοηθάει να αντιληφθούμε καλύτερα το σώμα μας και το ρυθμό που μπορούμε να χάνουμε τα κιλά. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας δημιουργεί άγχος, διότι όπως θα δούμε παρακάτω, ενεργοποιούνται μηχανισμοί αντιμετώπισης του στρες που μπλοκάρουν την προσπάθεια μας να χάσουμε κιλά… αντίθετα μας βοηθούν να πάρουμε κιόλας. Μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή για να βλέπετε τις διακυμάνσεις του βάρους σας.

Εκτός από το άγχος της ζύγισης, έχουμε και το άγχος της δίαιτας. Πόσες φορές έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας, όχι μόνο να τρώει περισσότερο όταν ξεκινάει ένα πρόγραμμα διατροφής αλλά έχετε και την τάση να αναζητάτε διαρκώς τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπος. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Το άγχος που δημιουργείται μέσα από πολλά ερωτηματικά που έχουμε με την έναρξη μιας δίαιτας όπως «για να χάσω τα κιλά πρέπει να στερηθώ», «αν τα χάσω και τα ξαναπάρω πίσω γρήγορα, τι γίνεται», η ζυγαριά μου έχει κολλήσει, αυτό ήταν δεν μπορώ να χάσω άλλο βάρος» και άλλα πολλά, λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αναφέραμε προηγουμένως.

Ανεξάρτητα από το λόγο που η απώλεια βάρους σας δημιουργεί άγχος, είναι σημαντικό να τονιστεί πως όταν ξεπερνά τα όρια του συναισθήματος και είναι παρατεταμένο (ειδικά μετά από εξαντλητικές και μακροχρόνιες δίαιτες) μπορεί να επιφέρει σημαντικές ορμονικές διαταραχές που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.