Βιταμίνη C – Γρίπη, κρυολόγημα και λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος

images_1_145.jpg
Φαρμακευτική  βιταμίνη C
Η βιταμίνη C μπορεί να συντεθεί χημικώς. Είναι προτιμότερο εάν είμαστε υγιείς να λαμβάνουμε την βιταμίνη C με φυσικό τρόπο κάνοντας  διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να μην χρησιμοποιούμε χάπια.
Ιστορικά, η φαρμακευτική βιταμίνη C χρησιμοποιήθηκε  σε υψηλές δόσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία του σκορβούτου. Το σκορβούτο είναι πλέον σχετικά σπάνιο, αλλά κάποτε ήταν κοινό μεταξύ των ναυτικών λόγω της αδυναμίας εφοδιασμού των πλοίων με φρέσκα ή φρεσκοκατεψυγμένα λαχανικά. Πρόκειται για μια κατάσταση σοβαρής ανεπάρκειας βιταμίνης C στην οποία οι μύες αδυνατίζουν, τα ούλα πρήζονται και ματώνουν, τα τραύματα δεν επουλώνονται εύκολα και γενικότερα υφίσταται σημαντική εξασθένηση του οργανισμού.
Η φαρμακευτική λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης C χορηγείται σήμερα κυρίως επί ανεπάρκειας βιταμίνης, σε ορισμένους ασθενείς κατά την διάρκεια λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, επί τυροσιναιμίας, σε ορισμένες καταστάσεις σιδηροπενίας σε ορισμένες δερματοπάθειες οφθαλμικές νόσους.  
 
Κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ασφαλής μόνο όταν λαμβάνεται από το στόμα σε συνιστώμενες δόσεις υπό ιατρική παρακολούθηση.
Σε μερικούς ανθρώπους, η βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετούς, καούρα, στομαχικές κράμπες, πονοκέφαλο πέτρες στα νεφρά  σοβαρή διάρροια προβλήματα στο έμβρυο επί κυήσεως, αύξηση σακχάρου και άλλες παρενέργειες.
Ειδική Παθολόγος