Mοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα μαυροδάφνη από τον Γιάννη Λουκάκο

images_1_mosxarisiofileto1.jpg
Υλικά (4 μερίδες)
 
1 κιλό μοσχαρίσιο φιλέτο, κομμένο σε 4 κομμάτια
50 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. βούτυρο, κρύο
10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
80 γρ. μαυροδάφνη
500 γρ. ζωμό κοτόπουλο
20 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
αλάτι
 
Εκτέλεση
 
Αλατίζουμε τα φιλέτα και από τις 2 πλευρές.
 
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φιλέτα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Γυρίζουμε πλευρά και σοτάρουμε και από την άλλη πλευρά. Προσθέτουμε το μισό βούτυρο, αφήνουμε να λιώσει και με ένα κουτάλι βρέχουμε τα φιλέτα με το λιωμένο βούτυρο διαρκώς για 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C, στον βαθμό ψησίματος της αρεσκείας μας.
 
Πετάμε τα λίπη από το τηγάνι αφήνοντας μόνο 1-2 κουταλιές. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε τη μαυροδάφνη και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί σχεδόν εντελώς. Ρίχνουμε τον ζωμό και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί κατά τα ¾ περίπου. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το θυμάρι και το υπόλοιπο βούτυρο και ομογενοποιούμε. Επιστρέφουμε τα φιλέτα στο τηγάνι και επικαλύπτουμε με τη σάλτσα.
 
www.yiannislucacos.gr