Baba Ghanoush (Συρία)

fage_baba.jpg

Υλικά

1 μεγάλη μελιτζάνα
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιά σούπας ταχίνι
1/4 κουταλιά γλυκού αλάτι
1 κουταλιά σούπας χυμός λεμονιού
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό Total
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Μερικές ελιές, ολόκληρες

 

Εκτέλεση

Προθερμένουμε το φούρνο στους 300 βαθμούς.
Τοποθετούμε την μελιτζάνα ολόκληρη πάνω σε μια λαδόκολλα και αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να γίνει τραγανή η φλούδα και μαλακό και πολτώδες το εσωτερικό της.
Πρέπει να περνάει με ευκολία το πιρούνι μέσα στη μελιτζάνα όταν αυτή είναι έτοιμη (περίπου 1 ώρα).
Αφήνουμε την μελιτζάνα να κρυώσει και στη συνέχεια αφαιρούμε την μαύρη φλούδα και το πράσινο κοτσάνι.
Αδειάζουμε το εσωτερικό της σε ένα πολυκόφτη ή μπλέντερ.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το ταχίνι, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το γιαούρτι.
Πολτοποιούμε μέχρι να γίνει κρεμώδες.
Το βάζουμε σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και ολόκληρες ελιές.
Σερβίρουμε κρύο ή ζεστό.

 

Chef: Δημήτρης Σκαρμούτσος