Υπολογίζετε σωστά την καθημερινή σας δραστηριότητα ή μήπως υπερβάλλετε;

ypologisteswsta_home.jpg

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια λανθασμένη αντίληψη σχετικά με την ένταση της φυσικής δραστηριότητας που καταβάλλουν μέσα στην ημέρα, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή που ο ρυθμός της ζωής έχει γίνει πιο γρήγορος και απαιτητικός.

Αρκετά συχνά θα έχετε ακούσει έναν άνθρωπο που ασχολείται με αγροτικές εργασίες να αναφέρει την καθημερινή κόπωση που νιώθει μετά από μια πολύωρη εργασία στο κτήμα του ή έναν πωλητή σε ένα κατάστημα ο οποίος βρίσκεται αρκετές ώρες όρθιος ή σε κίνηση να προβάλλει μια παρόμοια εικόνα για την ένταση της δραστηριότητας που κάνει. Είναι σίγουρο, πως και στις δυο περιπτώσεις ανεξάρτητα από το είδος της εργασίας, τα άτομα καταβάλλουν προσπάθεια για να ολοκληρώσουν την εργασία τους.

Το θέμα είναι πως οι δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά μας κουράζουν δίνοντας μας την αίσθηση της «άσκησης». Στην πραγματικότητα όμως, πολλές από αυτές δεν καταφέρνουν να συμβάλλουν στην κατανάλωση υψηλού ποσοστού ενέργειας και γι’αυτό δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους μας. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να εξισορροπήσουν μια υψηλή ενεργειακή πρόσληψη μέσω της διατροφής. Μπορούν να συμβάλλουν σε μικρό βαθμό στην ενεργειακή κατανάλωση διότι δεν αποτελούν μια καλά δομημένη και σχεδιασμένη μορφή άσκησης αλλά προβάλλονται ως δικαιολογία για την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής.

Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να κατανοήσουν την σημασία της άσκησης σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο αυξάνεται η ηλικία μειώνονται οι αντοχές τους, άρα μειώνεται και η ανάγκη για οποιαδήποτε μορφή δραστηριότητας υιοθετώντας έτσι έναν καθιστικό τρόπο ζωής.