Υπολογίζετε σωστά την καθημερινή σας δραστηριότητα ή μήπως υπερβάλλετε;

ypologisteswsta_home.jpg

PAL

Παραπάνω δίνεται ένας ενδεικτικός πίνακας με διάφορες μορφές φυσικής δραστηριότητας που κάνετε καθημερινά. Ανάλογα με το βάρος σας, υπάρχει και ένας συντελεστής δραστηριότητας για κάθε μορφή άσκησης. Πολλαπλασιάζοντας τον συντελεστή φυσικής δραστηριότητας με το χρόνο που ασκείστε σε λεπτά, μπορείτε να υπολογίσετε το ποσό των θερμίδων που καίτε.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα 56 κιλών που κάνει μια δουλειά γραφείου για 2 ώρες (120 λεπτά) καίει (1.6×120) 192 θερμίδες. Όταν μαγειρεύει για μια ώρα (2,5×60) καίει 150 θερμίδες, ενώ αν κάνει μια αερόβια άσκηση μέτριας έντασης για μια ώρα θα κάψει (5,8×60) 348 θερμίδες. Περισσότερες δηλαδή και από το άθροισμα των δυο παραπάνω δραστηριοτήτων! Επίσης, ένας ενήλικας που παίζει μπάσκετ σε προπονητικό επίπεδο για μισή ώρα καίει περίπου 330 θερμίδες ενώ στο διπλάσιο χρόνο, δηλαδή παίζοντας για μια ώρα το ποσό των θερμίδων που καίει διπλασιάζεται. Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας καταναλώνει ενέργεια όπως η ηλικία ή το ποσοστό της μυϊκής μάζας και του λιπώδους ιστού στο σώμα μας.

Η μελέτη του παραπάνω πίνακα είναι ένας τρόπος για να αντιληφθείτε την σημασία της ένταξης της άσκησης στην καθημερινότητά σας και να σταματήσετε να συγχέετε την κούραση που αισθάνεστε μέσω άλλων δραστηριοτήτων με την άσκηση. Μια καλά οργανωμένη μορφή άσκησης όπως είναι η ποδηλασία, το τρέξιμο, η αερόβια άσκηση (όπως τα steps) για 45 με 60 λεπτά την ημέρα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες είναι ένας σίγουρος τρόπος για να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση, να μειώσετε το αίσθημα της κούρασης και να αποκτήσετε το ιδανικό σας βάρος.

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος