Ρολά κανέλας

new35_rolokanelas.jpg

Συνδυάζονται τέλεια με τον καφέ!

Υλικά

1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
80ml ζεστό/χλιαρό νερό
200ml γάλα 2%
1 αυγό
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη 
5 κουταλιές της σούπας λιωμένη μαργαρίνη
1 βανίλια σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την γέμιση

1 ½ μήλο κομμένο καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια
Χυμό από ½ λεμόνι
½ κούπα καστανή ζάχαρη
½ κούπα λευκή ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού  κανέλα
μια πρέζα τριμμένο γαρίφαλο
μια πρέζα αλάτι 

Για το frosting (επικάλυψη) τυριού (προαιρετικά)

250γρ τυρί κρέμα
½ φλιτζάνι μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών σε θερμοκρασία δωματίου
3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
1 βανίλια σε σκόνη
2-4 κουταλιές της σούπας γάλα

Εκτέλεση

Διαλύετε στο ζεστό νερό το κουταλάκι της ζάχαρης και προσθέτετε τη μαγιά. Αφήνετε να αφρίσει για 10 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε το γάλα με τη ζάχαρη, το αυγό, 2 κουταλιές της σούπας λιωμένη μαργαρίνη και τη βανίλια μέχρι να έχετε ομογενές μίγμα. Προσθέτετε στο μίγμα τη μαγιά και ξαναχτυπάτε. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε τα αλεύρια και το αλάτι και προσθέτετε κι αυτά στο προηγούμενο μίγμα. Ανακατεύετε τη ζύμη με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαζευτεί όλη η ζύμη πάνω στην κουτάλα. Ξεκολλήστε τη ζύμη από την κουτάλα (θα κολλάει, δεν πειράζει) κι αφήστε τη να ξεκουραστεί για 2 ώρες.

Εντωμεταξύ ετοιμάστε τη γέμιση ανακατεύοντας σε ένα μπολ το μήλο, το λεμόνι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλάτι και τις ζάχαρες. Μόλις περάσουν οι 2 ώρες, ακουμπήστε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, αλευρώστε καλά κι από πάνω κι ανοίξτε με πλάστη (επίσης αλευρωμένο καλά) τη ζύμη σε ορθογώνια επιφάνεια (σε διαστάσεις περίπου ενός μεγάλου ταψιού). Αλείψτε τη ζύμη με τη μαργαρίνη, αφήνοντας 1-2 δάχτυλα αβουτύρωτα κατά μήκος στο κάτω μέρος. Απλώστε τη γέμιση παντού, αφήνοντας και πάλι 1-2 δάκτυλα κενά κατά μήκος στο κάτω μέρος. Αρχίστε να τυλίγετε από την πάνω μεριά τη ζύμη σε ρολό, μέχρι να φτάσετε στο κάτω μέρος (που έχει μείνει αβουτύρωτο και χωρίς γέμιση). Το ρολό θα τυλιχθεί κατά μήκος (δηλαδή το μήκος του ρολού να είναι το μήκος της ζύμης κι όχι το πλάτος της), ώστε να έχετε ένα μακρύ ρολό. Αλείψτε καλά όλο το ρολό με λιωμένη μαργαρίνη και πασπαλίστε με λίγο έξτα ζάχαρη και κανέλα. Κόψτε με μαχαίρι χωρίς δοντάκια ρολάκια πάχους περίπου 2 εκατοστών. Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί το οποίο έχετε αλείψει επίσης με λίγη μαργαρίνη για να μην κολλήσουν τα ρολά σας και ακουμπήστε τα ρολάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε τα ρολάκια να φουσκώσουν για ακόμη 1 ώρα.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς. Ψήστε τα ρολά σας για περίπου 20 λεπτά (μην τα αφήσετε να κοκκινίσουν πολύ γιατί θα σκληρύνουν).  Αφήστε για λίγο να κρυώσουν και σερβίρετε γυρίζοντας τα ρολά ανάποδα.

Αν θέλετε μπορείτε να καλύψετε τα ρολάκια σας με την πεντανόστιμη κρέμα με τυρί, για να απογειώσετε τη γεύση τους! Προετοιμάστε την κρέμα αναμιγνύοντας αρχικά το κρεμώδες τυρί με το βούτυρο. Ανακατέψτε καλά και στη συνέχεια προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια. Ανακατέψτε επίσης καλά και τέλος ρίξτε το γάλα (κάντε την κρέμα όσο αραιή ταιριάζει στα δικά σας γούστα προσθέτοντας ή αφαιρώντας κουταλιές γάλα). Μόλις βγάλετε τα ρολά από το φούρνο περιχύστε τα με την κρέμα τυριού κι αφήστε να κρυώσουν. Εκπληκτική γεύση!!!

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr