10 Υπέροχες Χριστουγεννιάτικες συνταγές

10YperoxesXmasRecipes_home.jpg

07

7. Χριστουγεννιάτικο κέικ

Υλικά

450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
450γρ. φρέσκο βούτυρο
6 αβγά
350γρ. καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι καρύδια ελαφρώς κοπανισμένα
1/2 φλιτζάνι cranberries
1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθιές
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
λίγο μπαχάρι τριμμένο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

Για τη διακόσμηση

350γρ. υποβρύχιο γλυκό βανίλια

Εκτέλεση

Αλευρώνετε και βουτυρώνετε μια φόρμα του κέικ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα μπολ και αναμιγνύετε το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά. Κρατάτε λίγο από το αλεύρι και σε ξεχωριστό μπολ το ανακατεύετε με τις σταφίδες, τα cranberries, τα καρύδια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια των αβγών με τη μισή ζάχαρη μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα και την αφήνετε στην άκρη.
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα. Προσθέτετε του κρόκους των αβγών και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα με το αλεύρι λίγο λίγο κι εναλλάξ με το μίγμα των ξερών φρούτων και το κονιάκ. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε την μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.
Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ στους 175 οC για 1 1/2 ώρα περίπου. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, το ξεφορμάρετε και το αφήνετε να κρυώσει σε μια σχάρα. Ζεσταίνετε το υποβρύχιο σε μπεν μαρί μέχρι να γίνει ρευστό και περιχύνετε το κέικ. Μόλις σταθεροποιηθεί το γλάσο μεταφέρετε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος.