Μυστικά για το ψήσιμο της γαλοπούλας: Κρατήστε ζουμερή τη γαλοπούλα σας!

new30_6073588a_m.jpg

Η γαλοπούλα, όπως κι άλλα πουλερικά, έχει στεγνό κρέας κι αυτό οφείλεται στην πολύ χαμηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρά. Για να ψήσετε σωστά τη γαλοπούλα σας, κρατώντας ζουμερό το κρέας της, ακολουθήστε τις παρακάτω «χρυσές συμβουλές»:

1. Το σωστό ξεπάγωμα παίζει ρόλο!

Αν αγοράζετε κατεψυγμένη γαλοπούλα πρέπει να την αφήσετε να ξεπαγώσει μέσα στο ψυγείο κι όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε 2 μέρες ξεπάγωμα στο ψυγείο για μια γαλοπούλα 5 κιλών (περίπου 10 ώρες ψυγείου για κάθε κιλό κατεψυγμένης γαλοπούλας)

2. Στεγνώστε καλά

Η γαλοπούλα σας όταν θα μπει στο φούρνο για ψήσιμο πρέπει να είναι στεγνή από νερά! Αυτό σημαίνει ότι, αφού αφαιρέσετε τα συκωτάκια και τα διάφορα εντόσθια που θα κρατήσετε για τη γέμιση κι αφού την ξεπλύνετε πολύ καλά, θα πρέπει να την σκουπίσετε καλά με χαρτί κουζίνας.

3. Η γέμιση… με μέτρο!

Προσοχή! Η γέμιση της γαλοπούλας φουσκώνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αυτό σημαίνει ότι όταν ετοιμάζετε τη γαλοπούλας σας για ψήσιμο, αφήστε κενό στην κοιλιά της και μην τη γεμίσετε μέχρι πάνω, ώστε να δώσετε στη γέμιση και στη γαλοπούλα σας τη δυνατότητα να ψηθεί σωστά! Υπολογίστε περίπου 1,5 φλιτζάνι γέμιση για κάθε κιλό γαλοπούλας. Αν περισσέψει γέμιση βάλτε τη σε αλουμινόχαρτο ή ειδική σακούλα ψησίματος και βάλτε τη στο φούρνο μαζί με τη γαλοπούλα σας.

4. Γαλοπούλα χωρίς γέμιση

Αν δεν είστε πολύ “fan” της γέμισης και προτιμάτε τις πιο απλές και καθαρές γεύσεις, μπορείτε να κάνετε το εξής: Αλείψτε την κοιλιά της γαλοπούλας με βούτυρο ή μαργαρίνη, αλατοπιπερώστε και βάλτε μέσα ένα πορτοκάλι κι ένα μήλο κομμένα σε χοντρές φέτες, 3-4 σκελίδες σκόρδο και 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο. Τα υλικά αυτά θα δώσουν την υγρασία που χρειάζεται για το ψήσιμο και υπέροχη μυρωδιά!

5. Για να μην στεγνώσει το στήθος

Το στήθος είναι το λιγότερο λιπαρό μέρος της γαλοπούλας, κι άρα το πιο στεγνό. Για να μην στεγνώσει τελείως και να το κρατήσετε ζουμερό θα πρέπει να βάλετε λίγο έξτρα λίπος και να το προστατέψετε στο ψήσιμο. Παρακάτω θα δείτε μερικές προτάσεις για το πώς θα το κάνετε:

Λύση 1η: Ξεκολλήστε προσεκτικά με το χέρι σας την πέτσα από τη σάρκα, ξεκινώντας από το λαιμό και προχωρώντας προς την κοιλιά. Μόλις τελειώσετε, βάλτε ανάμεσα βούτυρο ή μαργαρίνη που θα έχετε ανακατέψει με μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αλάτι, πιπέρι κτλ).

Λύση 2η: Καλύψτε το στήθος της γαλοπούλας με λωρίδες από μπέικον. Καθώς το μπέικον θα ψήνεται το λίπος του θα προσφέρει υγρασία στο στήθος της γαλοπούλας και δεν θα το αφήσει να στεγνώσει!

Λύση 3η: Καλύψτε το στήθος της γαλοπούλας με αλουμινόχαρτο, το οποίο θα αφαιρέσετε προς το τέλος του ψησίματος ώστε να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα η γαλοπούλα σας.

Λύση 4η: Ψήστε τη γαλοπούλα σας βάζοντας το στήθος στην κάτω πλευρά του ταψιού! Τα ζουμάκια που μαζεύονται εκεί δεν θα την αφήσουν να στεγνώσει!

Λύση 5η: Περιχύνετε τη γαλοπούλα σας με τα ζουμάκια του ταψιού ανά τακτά διαστήματα! Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσέξετε να μην αφήνετε για πολύ τον φούρνο σας ανοιχτό γιατί θα χάνετε η θερμοκρασία του φούρνου και το ψήσιμο δεν θα γίνει σωστά. Το καλύτερο είναι να βγάζετε το ταψί σας έξω από τον φούρνο, να περιχύνετε και να επανατοποθετείτε το ταψί στο φούρνο, κρατώντας ενδιάμεσα την πόρτα του φούρνου σας κλειστή!

6. Χρόνος ψησίματος

Υπολογίστε περίπου 50 λεπτά ψησίματος ανά κιλό, στους 180 βαθμούς, όταν η γαλοπούλα σας είναι γεμιστή και κάτι λιγότερο (40 λεπτά ανά κιλό) όταν η γαλοπούλα δεν έχει γέμιση.

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr