Κολοκυθοανθοί γεμιστοί

new27_kolokythanthoi.jpg
Μια υπέροχη εναλλακτική για ένα θρεπτικό, ελαφρύ και…ντελικάτο πιάτο!

Υλικά

10 κολοκυθοανθοί (δεν διατηρούνται για πολύ γι′ αυτό διαλέξτε αυτούς που δεν είναι πανιασμένοι και να είναι αρκετά μεγάλοι για γέμιση)
1 κολοκύθι
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/4 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
1/4 φλιτζ. ρύζι Καρολίνα
3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζ. τσαγιού φέτα τριμμένη
1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
αλάτι, πιπέρι
2 φλιτζ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση

Καταρχήν, με το που θα αγοράσετε τους κολοκυθοανθούς μην τους βάλετε στο ψυγείο, αλλά σε μια γαβάθα με νερό με το άνθος τους προς τα έξω. Αυτό θα τους βοηθήσει να διατηρηθούν φρέσκοι μέχρι να τους μαγειρέψετε.

Ετοιμάζετε τη γέμιση

Πλένετε καλά το κολοκύθι και το τρίβετε στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Το στίβετε καλά ώστε να φύγει όλο το ζουμί του τριμμένου κολοκυθιού.
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνετε το μισό λάδι και σωτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις ροδοκοκκινήσουν, ρίχνετε μέσα και το τριμμένο κολοκύθι. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε συχνά για να μην κολλήσουν και τα αφήνετε για 5 λεπτά ακόμα.
Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε και το ρύζι με ένα φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 10 λεπτά (μη σας ανησυχήσει αν το ρύζι δεν έτοιμο στα 10 λεπτά, θα βράσει καλά στη συνέχεια μαζί με τους κολοκυθοανθούς).
Βγάζετε από τη φωτιά το κατσαρολάκι και προσθέτετε το μαϊντανό, τον άνιθο , τη φέτα και τα ανακατεύετε. Η γέμιση για τους κολοκυθοανθούς είναι έτοιμη.
Πλένετε τους κολοκυθοανθούς και τους κόβετε τον εσωτερικό μίσχο (με προσοχή να μη σας σχιστεί ο κολοκυθοανθός και μετά φεύγει η γέμιση).
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σε μια πλατιά κατσαρόλα, ενώ παράλληλα γεμίζετε τους κολοκυθοανθούς με τη γέμιση που μόλις φτιάξατε. Στρίψτε τις άκρες των κολοκυθοανθών ώστε να “κλείσει″ κάπως το άνθος και να μην χύνεται έξω η γέμιση. Τους τοποθετείτε μέσα στην κατσαρόλα και τους περιχύνετε με 1 φλιτζάνι βραστό νερό μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τον κύβο λαχανικών.
Βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει καλά το ρύζι και οι κολοκυθοανθοί να ρουφήξουν το ζουμί τους και να μείνουν με το λάδι.

Τους σερβίρετε πασπαλισμένους με άνηθο.

Παραλλαγή: Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση κιμά, ή να φτιάξετε σάλτσα αβγολέμονο και να περιχύσετε με αυτή τους κολοκυθοανθούς.

Καλή επιτυχία!

Σκουλαρίκη Χαρά

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, BS