Ξινίλα στο λαιμό, στο στομάχι, στο στόμα. Αναγωγές και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

new27_565045a_m.jpg
Οι αναγωγές και η ξινίλα είναι συχνά παθολογικά προβλήματα κατά τη μαχόμενη κλινική πράξη. Αρκετοί ασθενείς παραπονούνται ταυτόχρονα για κάψιμο, φούσκωμα, πόνο, ναυτία, διαταραχές κενώσεων.

H πιο συνήθης κατάσταση που προκαλεί τα προβλήματα αυτά είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Κατά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), υγρά του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο με αποτέλεσμα την εμφάνιση καψίματος, και ξινίλας στο στομάχι και στο λαιμό. Όταν το γαστροοισοφαγικό περιεχόμενο φτάσει υψηλά, προς το φάρυγγα, λάρυγγα, στόμα, μύτη, τραχειοβρογχικό δέντρο, συμπτώματα όπως βήχας, φλεγμονές, βράχνιασμα, ξινίλα στόματος με αναγωγές, εμφανίζονται.

Τα νοσήματα και οι καταστάσεις που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι:

1. Συστηματικά νοσήματα και νοσήματα εκτός του γαστρεντερικού συστήματος:

Ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, είναι χαρακτηριστικoί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

2. Τοπικά νοσήματα του γαστρεντερικού:

Η διαφραγματοκήλη, η γαστρίτιδα, η απόφραξη του πυλωρικού στομίου από έλκος, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

3. Παράγοντες και καταστάσεις της καθημερινότητας που αφορούν την διατροφή, τις συνήθειες, την χρήση φαρμάκων, το επάγγελμα του ατόμου:

Τα ακατάστατα γεύματα, τα λιπαρά γεύματα, το stress, η κατάχρηση αλκοόλ και ορισμένων ροφημάτων, η κατάχρηση φαρμάκων, η εγκυμοσύνη, είναι ορισμένοι από τους πιο κοινούς παράγοντες.

Ανεξαρτήτως αιτιολογίας η χρόνια ΓΟΠ, προκαλεί βλάβες στον οισοφάγο ποικίλλουσας βαρύτητας. Συγκεκριμένα βάσει των ευρημάτων που υπάρχουν στην γαστροσκόπηση, μία ειδική εξέταση διάγνωσης, διακρίνουμε:

 Την απλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κατά την οποία ο βλεννογόνος είναι φυσιολογικός

 Τη μη διαβρωτική νόσο παλινδρόμησης στην οποία ο βλεννογόνος έχει ήπια ερυθρότητα και υπεραιμία

 Τη διαβρωτική νόσο παλινδρόμησης στην οποία ο βλεννογόνος είναι εξέρυθρος με έλκη, εξιδρώματα, διήθηση με πολυμορφοπύρηνα, ηωσινόφιλα.

 Τον οισοφάγο Μπάρετ, στον οποίο υπάρχει εντερική μεταπλασία και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνωμα.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι επεμβατική (π.χ. αντιπαλινδρομική εγχείρηση).

Η σωστή θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σήμερα:

o Αποκαθιστά τα νοσήματα και τις καταστάσεις που προκάλεσαν την παθολογική αυτή κατάσταση. Ο εντοπισμός των νοσημάτων και των καταστάσεων αυτών είναι ιδιαίτερα σημαντικός και γίνεται κατά την διάρκεια της παθολογικής ιατρικής εξέτασης.

o Αποκαθιστά τις υφιστάμενες αλλοιώσεις και αναχαιτίζει την εξέλιξη σε Μπάρετ, μειώνοντας ή εξαλείφοντας την ανάγκη δυσάρεστων επαναλαμβανόμενων γαστροσκοπήσεων.

Μοσχοβάκη Αναστασία

Ιατρός Ειδική Παθολόγος