Διακοπές: Τι θα φας εκεί που πας! Τοπικές συνταγές που δεν πρέπει να χάσετε! (Μέρος Α)

Topikessyntages_home.jpg

melitzanopilafo

2. Μύκονος: Κρεμμυδόπιτα – Μελιτζανοπίλαφο

Κρεμμυδόπιτα

Υλικά

2 ματσάκια άνηθο
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
4 αυγά
πιπέρι (άσπρο)
1 κιλό τυροβολιά (Μυκονιάτικο τυρί)
1 κιλό αλεύρι
λίγο αλάτι
2 κομμάτια λαρδί (παστό χοιρινό από πετσί και λίπος)
2 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι καλό ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Γέμιση:

Βάζουμε την τυροβολιά σε ένα μπολ μεγάλο, ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, προσθέτουμε τα 2 αυγά, το άσπρο πιπέρι και το λαρδί, αφού προηγουμένως το έχουμε βράσει και το έχουμε κόψει σε μικρούς κύβους. Όλα μαζί τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

Για το φύλλο:

Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ,1 ½ ποτήρι λάδι μισό- μισό, τα άλλα 2 αυγά , χλιαρό νερό και λίγο αλατάκι. Τα ανακατεύουμε καλά. Αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο, λαδώνουμε το ταψί και όταν ανοίξουμε το φύλλο σε μέγεθος μεγαλύτερο απ´ ότι το ταψί, το τοποθετούμε μέσα. Βάζουμε την γέμιση που έχουμε ετοιμάσει και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Ανοίγουμε και ένα δεύτερο φύλλο για να καλύψουμε την επιφάνεια της πίτας μας. Διπλώνουμε τις γωνίες προς τα μέσα και τις πιέζουμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Με ένα μαχαιράκι την χαράσσουμε σε ρόμβους και στη συνέχεια την αλείφουμε με λίγο βουτηράκι Την σιγοψήνουμε στους170 για 1 ώρα και 15 λεπτά ή περίπου τόσο ( ανάλογα με το φούρνο μας).

Μελιτζανοπίλαφο

Υλικά

2 μελιτζάνες φλάσκες
1 κρεμμύδι ξερό
2-3 κλωνάρια μαϊντανό
φλιτζάνι ελαιόλαδο
500 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια ή ντομάτες ανάλογης ποσότητας
1 ποτήρι ρύζι
2 ½ ποτήρια νερό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κύβους. Τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά περίπου.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο για να ροδίσει. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και τις μελιτζάνες, αφού προηγουμένως τις έχουμε στύψει (τις πιέζουμε με τα χέρια να φύγει το νερό).Οταν μαραθούν λίγο οι μελιτζάνες, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και το νερό εκτός από το ρύζι.

Αφήνουμε να βράσουν τα υλικά για10 λεπτά και ρίχνουμε τέλος το ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να πιει όλο το νερό (περίπου 10 λεπτά).

Πηγή: http://www.mykonostour.com

arrow_previous arrow_next