Διακοπές: Τι θα φας εκεί που πας! Τοπικές συνταγές που δεν πρέπει να χάσετε! (Μέρος Α)

Topikessyntages_home.jpg

revithada

10. Σίφνος: Ρεβιθάδα – Μαστέλο – Μελόπιτα

Ρεβυθάδα Σίφνου

Υλικά

1 κιλό ρεβίθια
1 κουτάλι σούπας μαγειρική σόδα
¾ του κιλού ψιλοκομμένα κρεμμύδια
¾ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι – νερό – λεμόνι (στο σερβίρισμα)

Εκτέλεση

Από βραδύς μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό. Το πρωί τους ρίχνουμε τη σόδα και τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα να μουλιάσουν. Τα ξεπλένουμε καλά (3-4 νερά). Τα βάζουμε στη σκεπασταριά (πήλινο σκεύος για τη ρεβιθάδα) και τους προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λάδι, αλατοπίπερο και νερό. Το νερό που προσθέτουμε πρέπει γέρνοντας στο πλάι τη σκεπασταριά να φθάνει στην άκρη του χείλους της και συγχρόνως να καλύπτει τα ρεβίθια. Καλύπτουμε τη σκεπασταριά με το καπάκι της και τη βάζουμε στον ξυλόφουρνο και αφήνουμε τη ρεβιθάδα να σιγοψηθεί για 6 περίπου ώρες!  (Ορισμένες νοικοκυρές φτιάχνουν με αλεύρι και νερό ζυμαράκι και με αυτό σφραγίζουν γύρω-γύρω το καπάκι της σκεπασταριάς στην εφαρμογή του με το κυρίως σκεύος)
ΣΥΜΒΟΥΛΗ Το νερό που χρησιμοποιούμε και στο μούλιασμα και στο μαγείρεμα πρέπει να είναι μαλακό (Στη Σίφνο χρησιμοποιούμε από το βρόχινο που αποθηκεύουμε στις στέρνες μας). Μπορείτε να φτιάξετε τη ρεβιθάδα και με εμφιαλωμένο νερό, όπως επίσης και να την σιγοψήσετε στον ηλεκτρικό φούρνο για 6 ώρες στους 150 βαθμούς.

Μαστέλο Σίφνου

Υλικά

5-6 κιλά αρνάκι ή κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
κόκκινο κρασί
μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο
μπόλια (προαιρετική)
αλάτι – πιπέρι
κληματόβεργες
αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα (αναλόγως που θα ψηθεί)

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας με κόκκινο κρασί. Τα αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε όλες τις μερίδες με άνηθο. Στρώνουμε στον πάτο από το μαστέλο (ειδικό πήλινο σκεύος για το συγκεκριμένο φαγητό χωρίς καπάκι) χιαστί τις κληματόβεργες σχηματίζοντας μία σχάρα. Πάνω από τις κληματόβεργες τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος. Αν θέλουμε βάζουμε στο τέλος πάνω από τα κομμάτια του κρέατος μπόλια για να μη στεγνώσουν. Το καταβρέχουμε με 1 ½  – 2 ποτηράκια του κρασιού κόκκινο κρασί (αν είναι καθαρό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από αυτό που πλύναμε το αρνί). Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο, στο οποίο με ένα πιρούνι ή μαχαιράκι κάνουμε μικρές τρυπίτσες. Το βάζουμε στον ξυλόφουρνο να ψηθεί για 4 ½ με 5 ώρες!
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν θέλουμε να ψήσουμε το φαγητό σε ηλεκτρικό φούρνο το βάζουμε να ψηθεί για μία ώρα στους 200 βαθμούς και μετά συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 120 βαθμούς. Επίσης, στον ηλεκτρικό φούρνο αντί να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα χωρίς να την τρυπίσουμε!

Μελόπιτα Σίφνου

Υλικά 

1100 γραμ. ανάλατη μυζήθρα ή ανθότυρο
1 ποτήρι ζάχαρη
6 αυγά
¾ ποτηριού μέλι
κανέλλα για πασπάλισμα
μαργαρίνη και αλεύρι για το ταψί

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τη μυζήθρα ή το ανθότυρο με τη ζάχαρη, τα αυγά και το μέλι. Μετά τα ρίχνουμε στο ταψί, αφού πρώτα το έχουμε βουτυρώσει και πασπαλίσει με αλεύρι. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο 200 βαθμούς Κελσίου περίπου για 50΄. Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο την πασπαλίζουμε με κανέλλα και την κόβουμε σε κομμάτια.
ΣΧΟΛΙΟ Η Μελόπιτα είναι παραδοσιακό Πασχαλινό γλυκό της Σίφνου, αλλά τα τελευταία χρόνια μπορεί να τη βρείτε και το καλοκαίρι σε διάφορα γλυκοπωλεία του νησιού.

Πηγή: http://e-sifnos.com

arrow_previous arrow_next